Japonia: Demisia ministrului industriei, implicat într-un scandal de clientelism

Japonia: Demisia ministrului industriei, implicat într-un scandal de clientelism

Proaspăt numit ministru al industriei în Japonia, Isshu Sugawara a demisionat vineri după ce a fost acuzat de mass-media că a oferit alegătorilor bani şi cadouri, încălcând legea, relatează France Presse.

Titularul portofoliului Ministerului Economiei, Comerţului şi Industriei (Meti), care gestionează mai ales companiile, a fost denunţat de presa săptămânală.

"Tocmai mi-am prezentat demisia prim-ministrului pentru că au existat diverse articole despre campaniile mele de ales local şi nu vreau ca discuţiile legilor să fie blocate de o dezbatere în parlament despre acest caz", a declarat el pentru presă, potrivit imaginilor difuzate de canalul public NHK.

"Nu aş dori să fie afectate nici activităţile ministerului", a adăugat el înainte de a-şi cere scuze.

"Îmi asum responsabilitatea pentru numirea lui, îmi prezint scuzele populaţiei japoneze", a comentat la rândul său prim-ministrul Shinzo Abe.

Potrivit revistei care a dezvăluit pentru prima dată cazul, Sugawara a înmânat prin secretarul său familiei unui susţinător din circumscripţia sa, care decedase, un plic în care se găseau în numerar 20.000 de yeni (166 de euro), bani de înmormântare, lucru interzis prin lege.

Şi nu ar fi prima dată. Potrivit presei, el a oferit şi cadouri destul de scumpe, precum crabi şi pepeni - care în Japonia pot atinge preţuri astronomice - altor alegători care îl susţin.

S-a întâmplat deja de mai multe ori ca unul dintre miniştrii lui Abe să fie obligat să părăsească guvernul din cauza unui scandal de clientelism de această natură.

Sugawara, în ciuda faptului că a deţinut titlul de ministru al economiei, industriei şi comerţului, nu a fost responsabil pentru negocieri comerciale importante ale Japoniei şi nici cu aspectele pur economice şi bugetare.

El va fi înlocuit de Hiroshi Kajiyama, care a fost responsabil cu revitalizarea regiunilor şi reformele de reglementare într-un precedent guvern Abe. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...