Japonia: Femeile divorțate au de așteptat doar 100 de zile pentru a se recăsători

Orice japoneză va trebui să aștepte 100 de zile de la divorț ca să se poată recăsători, conform unui proiect de lege aprobat marți de guvern, transmite AFP. Guvernul conservator al lui Shinzo Abe se pune astfel de acord, chiar de Ziua internațională a drepturilor femeilor, cu un aviz emis în luna decembrie de Curtea Supremă japoneză, care aprecia că durata precedentă de șase luni era prea lungă și că 100 de zile sunt suficiente.

Potrivit acestei revizuiri, care urmează să fie supusă aprobării Parlamentului, o femeie se poate recăsători totuși imediat dacă deține o dovadă medicală că nu este însărcinată cu fostul soț sau, dimpotrivă, dacă poate dovedi că o sarcină a intervenit după divorț.

O astfel de schimbare a Codului Civil, în vigoare din 1898, nu este însă suficientă, a apreciat într-un raport publicat luni la Geneva de Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării față de femei. "Codul Civil continuă să interzică femeilor singure să se recăsătorească o perioadă precisă după divorț", subliniază raportul.

Unele țări occidentale au avut până de curând legi similare. În Franța, de exemplu, printr-o lege adoptată în 2004 a fost abolită interdicția ca o femeie să se recăsătorească în mai puțin de 300 de zile de la divorț.

Comitetul ONU critică și o lege japoneză care obligă perechile căsătorite să poarte același nume, apreciind că este discriminatorie față de femei fiindcă "ele sunt adesea cele care adoptă numele soțului" (96% dintre japoneze renunță la numele lor atunci când se căsătoresc, luându-l pe cel al soțului). În 16 decembrie, Curtea Supremă din Japonia a menținut acest principiu datând din secolul al XIX-lea. Legea asupra numelui amintește de vechea organizare feudală a familiei nipone, în care femeile și copiii erau sub controlul deplin al șefului familiei, potrivit Comitetului ONU.

Totuși, conform unei practici tradiționale menite să păstreze un nume în absența unui moștenitor masculin în familia soției, există în Japonia bărbați care iau numele soțiilor.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

2 Ți se face silă / O procuroare PSD din Oravița a dat în judecată statul pentru diurna primită în weekend și în c…

3 Mafia PSD / RISE Project anunță că lui Codrin Ștefănescu i-a intrat în conturi și ultima tranșă din tunul de 2 m…

4 Dovada vie a faptului că lupta anticorupție a murit

5 Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă și a lui Victor Ponta, surprinsă când vindea petarde la tarabă / Ăștia au îm…

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!