Japonia: Fosta prinţesă Mako a plecat la New York, unde va locui împreună cu soţul ei

Japonia: Fosta prinţesă Mako a plecat la New York, unde va locui împreună cu soţul ei

Fosta prinţesă japoneză Mako, care şi-a pierdut titlul imperial după ce s-a căsătorit, la sfârşitul lunii octombrie, cu Kei Komuro, un cetăţean care nu are titluri nobiliare, a plecat duminică împreună cu soţul său la New York, unde cuplul urmează să locuiască, informează AFP.

Însoţiţi de pază, soţii s-au îmbarcat într-o cursă comercială spre New York de pe aeroportul Tokyo-Haneda, fără să discute cu numeroşii jurnalişti prezenţi la aeroport.

Mako şi Kei Komuro, ambii în vârstă de 30 de ani, s-au căsătorit la sfârşitul lunii octombrie, la Tokyo, fără fastuoasele ceremonii imperiale renunţând totodată la indemnizaţia financiară din partea statului acordată în mod obişnuit femeilor care părăsesc casa regală - o situaţie fără precedent în istoria Japoniei postbelice.

Foto: (c) Issei Kato/REUTERS



După anunţul logodnei, în 2017, Mako şi Kei Komuro au făcut obiectul unei intense mediatizări în Japonia, în cea mai mare parte negativă, din cauza unui litigiu financiar între mama lui Komuro şi un fost logodnic.

Acest conflict a provocat controverse în ţară, unde membrii familiei imperiale şi anturajul acestora sunt aşteptaţi să se comporte ireproşabil.

Împăratul nu mai are niciun rol politic în Japonia postbelică, dar rămâne o importantă figură simbolică a naţiunii.

Din cauza controverselor stârnite, cuplul şi-a amânat căsătoria, iar Kei Komuro a plecat în 2018 în Statele Unite pentru a urma studii de drept.

Mako a suferit din cauza stresului post-traumatic provocat de presiunea mediatică care a vizat planurile sale de căsătorie, a dezvăluit recent Agenţia casei imperiale.

După căsătorie, Mako a dezvăluit, cu prilejul unei conferinţe de presă, că a simţit ''teamă, tristeţe şi durere'' din cauza acuzaţiilor apărute în presă referitor la ea şi la familia lui Kei Komuro, pe care le-a calificat drept ''zvonuri nefondate''.

În Japonia, tronul imperial nu poate fi transmis decât descendenţilor masculini. În plus, femeile din casa imperială care se căsătoresc cu bărbaţi fără rang nobiliar rămân fără titluri şi fără descendenţă, fiind totodată excluse din familia imperială.

În vara aceasta, un grup de experţi a propus ca femeile din familia imperială să poată rămâne în sânul acesteia şi după ce se căsătoresc.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”