Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Japonia: Guvernatoarea capitalei nipone și-a redus salariul la jumătate, ca măsură de austeritate

Guvernatoarea capitalei nipone, Yuriko Koike, și-a redus salariul la jumătate, ca măsură de austeritate, ceea ce o transformă în unul dintre înalții demnitari ai țării cu cel mai mic salariu, a confirmat vineri pentru EFE un purtător de cuvânt al guvernului metropolei.

Koike, care s-a prezentat la alegeri ca independentă și a inclus reducerea salariului printre propunerile din campania sa din această vară, va primi acum anual 14,48 milioane de yeni (126.170 euro/139.400 dolari), față de 28,9 milioane de yeni (circa 252.500 euro/278.800 dolari) fixați anterior pentru funcția de guvernator al capitalei.

Propunerea guvernatoarei din Tokyo, care a fost prima femeie aleasă în acest post, în iulie, a fost aprobată la ultima oră a zilei de joi într-o sesiune a adunării metropolitane și se va aplica doar pentru Koike, ca o excepție, cum chiar ea însăși a explicat la începutul dezbaterii.

Veterană a politicii japoneze, ministru al apărării și mediului înconjurător în guverne precedente, ea și-a început mandatul cu diverse măsuri de transparență și austeritate după ce predecesorul său, Yoichi Masuzoe, a demisionat pentru folosirea neadecvată a fondurilor publice.

Funcția de guvernator de Tokyo este considerată una dintre cele mai influente din țară după cea de prim-ministru, deoarece PIB-ul districtului capitalei Japoniei situează regiunea între primele 12 mari economii ale lumii.

De aceea, propunerea guvernatoarei a suscitat, într-un prim moment, o respingere între membrii opoziției, care au arătat, în timpul deliberărilor prezentate de mediile locale, că salariul guvernatorului nu se fixează de o manieră arbitrară și că trebuie ca acesta să fie coerent în raport de datoriile și responsabilitățile funcției.

Salariul mediu al celor 127 de membri ai Adunării Metropolitane din Tokyo este de 17 milioane de yeni (148.000euro/163.000 dolari), iar prim-ministrul nipon Shinzo Abe a primit, în 2015, circa 21,1 milioane de yeni (183.800 euro/202.700 dolari).

Întrucât actuala guvernatoare, Yuriko Koike, a încasat integral salariul și indemnizațiile în lunile august și septembrie, ea nu va mai beneficia de niciun fel de plată până în februarie 2017 pentru a compensa sumele primite, după cum a detaliat guvernul pe pagina sa de internet.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Voi ați văzut asta? E distribuită chiar de susținători PSD!

2 Capcana întinsă de Firea și vestea proastă pentru Iohannis

3 ALERTĂ Liviu Pleșoianu DEMISIONEAZĂ din PSD? Mesaj ultimativ pe Facebook

4 ALERTĂ Ce sondaj a prezentat Pieleanu în CEx-ul PSD. Procente uriașe pentru USR / PLUS!

5 Documente-BOMBĂ! Cum se pregătește decapitarea judecătorilor. „M-au constrâns și intimidat.”

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima