Japonia: Împăratul Akihito va susține un discurs pentru a-și anunța intenția de a abdica

Japonia: Împăratul Akihito va susține un discurs pentru a-și anunța intenția de a abdica

Împăratul Japoniei, Akihito, va susține în luna august un discurs televizat în care va vorbi și despre dorința sa de a abdica în favoarea fiului său, Naruhito, ca urmare a vârstei foarte înaintate, a anunțat vineri postul public de televiziune NHK, citat de agenția EFE.

Același post de televiziune anunțase pe 13 iulie că Akihito, în vârstă de 82 de ani, intenționează să abdice "în următorii ani" pentru că se simte foarte obosit, iar Naruhito, în vârstă de 56 de ani, îi va succeda la tron.

Discursul va fi susținut cel mai probabil pe 8 august și va dura circa 10 minute. Conform postului NHK, întrucât Constituția japoneză și nici Legea de Succesiune nu conțin prevederi legate de succesiunea Împăratului, el nu va folosi direct termenul de 'abdicare', dar îl va sugera prin alte expresii.

Împăratul Akihito s-a adresat națiunii japoneze doar o singură dată, pe 16 martie 2011, după cutremurul urmat de tsunami care a devastat nord-estul țării și a provocat accidentul nuclear de la centrala Fukushima. Discursul de atunci, în care Akihito a calificat acel dezastru ca fiind cea mai mare tragedie care a lovit Japonia după al Doilea Război Mondial, a fost înregistrat în prealabil.

Starea de sănătate a lui Akihito s-a deteriorat semnificativ și el i-a delegat deja lui Naruhito unele atribuții. După ce în anul 2003 a fost diagnosticat cu cancer la prostată, în 2012 a fost supus unei operații de bypass coronarian. Din cauza unei terapii hormonale, el mai suferă și de osteoporoză.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale