Japonia intenţionează să instaleze sistemul de apărare antirachetă american Aegis Ashore pe nave maritime

Japonia intenţionează să instaleze sistemul de apărare antirachetă american Aegis Ashore pe nave maritime

Japonia intenţionează să construiască două nave maritime echipate cu unităţi ale sistemului de apărare antirachetă american Aegis Ashore, după ce opoziţia a forţat guvernul să abandoneze versiunea terestră a sistemului, a anunţat miercuri ministrul nipon al apărării, informează AFP.

Tokyo a anunţat în iunie că renunţă la desfăşurarea pe teritoriul său a costisitorului sistem de apărare antirachetă în două departamente nipone, din cauza unor probleme tehnice, a unor costuri tot mai mari şi a nepopularităţii acestuia.

Ministerul Apărării nipon va studia posibilitatea de "a construi două nave echipate cu sistemul Aegis" ca alternativă la proiectul abandonat, a declarat ministrul Nobuo Kishi în timpul unei reuniuni a Partidului Liberal-Democrat (PLD, la putere), dedicată problemelor apărării.

Guvernul nipon doreşte ca acest nou proiect să fie aprobat de săptămâna viitoare, potrivit postului public de televiziune NHK.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore a fost aprobat în 2017 de guvernul nipon, într-o perioadă în care Coreea de Nord şi-a sporit testele balistice în apropiere de Japonia. Achiziţia era văzută la început şi ca un mijloc de apropiere de preşedintele Donald Trump, care insista ca aliaţii Washingtonului să cumpere arme americane.

Achiziţia şi întreţinerea vreme de 30 de ani a două unităţi Aegis Ashore au fost evaluate la 4,2 miliarde de dolari. Cu toate acestea, factura finală a programului risca să crească foarte mult în condiţiile în care, în faţa temerilor locuitorilor, guvernul s-a angajat ca propulsoarele rachetelor de interceptare ale Aegis Ashore să nu poată recădea asupra zonelor locuite.

Nicio estimare a costurilor noului sistem nu a fost comunicată.

Nobuo Kishi a mai anunţat că Ministerul Apărării intenţionează să crească raza de acţiune a rachetelor ghidate sol-mare, pentru a avea capacitatea de a ţinti ameninţări la distanţe mai mari.

Această transformare "îşi propune să consolideze capacitatea de apărare" a Japoniei "şi nu să obţină capacitatea de a ataca teritoriile inamice", a subliniat Kato.

De la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Japonia menţine o politică defensivă, conform Constituţiei sale pacifiste care interzice folosirea forţei drept mijloc de soluţionare a diferendelor internaţionale. Pentru apărarea sa, Japonia depinde în mare măsură de SUA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...