Japonia le cere cetățenilor săi din China să nu vorbească în japoneză și să păstreze discreția legat de eliberarea apei radioactive de la Fukushima

Japonia le cere cetățenilor săi din China să nu vorbească în japoneză și să păstreze discreția legat de eliberarea apei radioactive de la Fukushima

Japonia le-a spus cetățenilor săi care locuiesc în China să păstreze discreția vineri, după ce Beijingul a atacat Tokyo pentru eliberarea de apă radioactivă tratată dintr-o centrală nucleară distrusă în Oceanul Pacific.

Centrala nucleară de la Fukushima FOTO Shutterstock

În mesaje amplificate de mass-media de stat, Beijingul a denunțat de luni de zile decizia Japoniei de a elibera în ocean apa dăunătoare pentru mediu și sănătatea umană, chiar dacă a fost considerată sigură de către organul de pază nuclear al ONU.

După ce eliberarea apei radioactive a început joi, China a anunțat o interdicție generală a tuturor importurilor de fructe de mare din Japonia, complicând și mai mult relațiile dintre vecini aprinse de o serie de tensiuni comerciale, geopolitice și istorice.

„Când ieșiți în public, încercați să fiți precaut, cum ar fi să nu vorbiți japoneză tare în mod inutil”, a spus ambasada într-o alertă postată vineri pe site-ul său.

De asemenea, anunțul îi sfătuia pe cetățeni „să acorde o atenție deosebită împrejurimilor ambasadei” dacă plănuiesc să o viziteze.

Consulatul Japoniei din Hong Kong, sub conducerea Chinei, a emis o avertizare cu privire la protestele de acolo legate de eliberarea apei radioative, după ce 100 de manifestanți au ieșit în stradă joi, opunându-se acestei acțiuni.

Dar cozile lungi la restaurantele de sushi din Hong Kong au susținut declarațiile multora care au spus că nu sunt îngrijorați de această problemă și că vor continua să viziteze restaurantele japoneze .

În Coreea de Sud, ambasada Japoniei a emis o notificare prin care îi sfătuia pe cetățenii săi de acolo să „se comporte cu prudență” și să evite „probleme inutile” din cauza unui miting planificat în jurul ambasadei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat