Japonia şi Coreea de Sud au convenit că trebuie să îşi repare relaţiile

Japonia şi Coreea de Sud au convenit că trebuie să îşi repare relaţiile

Japonia şi Coreea de Sud trebuie să coopereze pentru a contracara orice ameninţare din partea Coreii de Nord, i-a spus joi, într-o discuţie telefonică, noul premier japonez, Yoshihide Suga, preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, făcând apel la o îmbunătăţire a relaţiilor agitate dintre cele două ţări vecine, relatează Reuters.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi ai SUA s-au deteriorat semnificativ în ultimul an din cauza istoriei din timpul războiului şi a comerţului, în special chestiunea lucrătorilor coreeni forţaţi să lucreze în firme japoneze în timpul dominaţiei coloniale a Japoniei din perioada 1910-1945.

"I-am spus preşedintelui Moon că nu putem lăsa relaţiile noastre actuale extrem de dificile aşa cum sunt acum", le-a declarat Suga jurnaliştilor după discuţia cu şeful statului sud-coreean.

"Cooperarea dintre Japonia şi Coreea de Sud, precum şi cea dintre Japonia, SUA şi Coreea de Sud sunt cruciale pentru a abordarea unor chestiuni precum cea privind Coreea de Nord", a adăugat el.

Japonia "va continua să caute cu hotărâre o acţiune corespunzătoare din partea Coreii de Sud", a mai afirmat Suga, fără a detalia.

De partea cealaltă, făcând referire la aceeaşi discuţie telefonică, preşedinţia sud-coreeană a transmis de asemenea că Moon i-a spus lui Suga că ţările lor trebuie să găsească cea mai bună soluţie la chestiunea muncii forţate din timpul războiului, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap.

Moon a mai evidenţiat că Japonia şi Coreea de Sud sunt cei mai apropiaţi prieteni.

Coreea de Sud este cea care a solicitat discuţia telefonică, a precizat Japonia.

Yoshihide Suga l-a înlocuit săptămâna trecută în funcţia de premier al Japoniei pe Shinzo Abe, care a renunţat la post din cauza unor probleme medicale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?