Japonia şi India cer încetarea imediată a violenţei în Ucraina

Japonia şi India cer încetarea imediată a violenţei în Ucraina

Premierul japonez Fumio Kishida şi omologul său indian Narendra Modi au cerut sâmbătă încetarea imediată a violenţelor din Ucraina după invazia rusă, informează dpa.

Într-o declaraţie comună emisă după discuţiile la nivel înalt de la New Delhi, Kishida şi Modi au subliniat importanţa siguranţei şi a securităţii instalaţiilor nucleare din Ucraina şi s-au angajat să ia măsuri pentru a aborda criza umanitară din ţara devastată de război.

Cei doi premieri au cerut "încetarea imediată a violenţei şi au remarcat că nu există altă opţiune decât calea dialogului şi a diplomaţiei pentru soluţionarea conflictului", a declarat reporterilor secretarul de externe indian, Harsh Vardhan Shringla, citind din document.

Anterior, Kishida, a declarat, alături de Modi, că orice schimbare a status quo-ului prin forţă nu ar trebui permisă în nicio regiune.

"Atât eu, cât şi premierul Modi am confirmat că avem nevoie de o soluţionare paşnică, pe baza dreptului internaţional. ... Japonia împreună cu India vor continua să încerce să pună capăt războiului şi să continue să ofere sprijin Ucrainei şi ţărilor vecine", a spus el.

India şi Japonia, alături de Statele Unite şi Australia, fac parte din Quad (Dialogul cvadrilateral de securitatea), care este văzut ca un bastion regional împotriva asertivităţii tot mai mari a Chinei.

India, care a avut în mod tradiţional legături puternice cu Moscova, este singurul membru al Quad care nu a condamnat invazia şi s-a abţinut de la votul împotriva Rusiei la ONU.

Premierul Kishida, aflat în India în prima sa vizită bilaterală de la numirea sa ca prim-ministru, a anunţat, de asemenea, o investiţie de 42 de miliarde de dolari în India în următorii cinci ani. Duminică urmează să îşi încheie vizita de două zile în India şi va călători în Cambodgia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...