Jens Stoltenberg dă asigurări că scutul de la Deveselu are un scop pur defensiv

Jens Stoltenberg dă asigurări că scutul de la Deveselu are un scop pur defensiv

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat vineri asigurări că scutul de apărare antirachetă de la Deveselu are un scop pur defensiv, la fel ca însuşi scopul Alianţei Nord-Atlantice.

''În privinţa scutului de apărare antirachetă din România, este vorba despre ceva defensiv, despre tratarea ameninţărilor cu rachete dinspre sud. Aşadar, nu este vorba de niciun fel de sistem ofensiv'', a subliniat Stoltenberg, într-o conferinţă de presă alături de preşedintele Klaus Iohannis la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

El a reiterat faptul că NATO este alianţă defensivă, care timp de peste 70 de ani s-a dovedit capabilă să apere şi să protejeze ţările aliate.

''Ceea ce vedem acum este, în mod evident, că Rusia este agresorul. De fapt, Rusia a invadat un vecin (Ucraina) şi i-a luat o parte, peninsula Crimeea. Rusia continuă să destabilizeze estul Ucrainei, prin intermediul separatiştilor în Donbas, iar acum a comasat peste 100.000 de trupe combatante în jurul Ucrainei şi această consolidare continuă. Aşadar, indubitabil, agresorul este Rusia şi noi vrem să ne asigurăm că furnizăm sprijin partenerului nostru Ucraina şi, în acelaşi timp, că prevenim orice neînţelegere, orice eroare de judecată, legată de disponibilitatea NATO de a proteja şi apăra toate ţările noastre aliate şi, făcând asta, noi prevenim de asemenea orice atac împotriva vreunei ţări NATO, desigur şi împotriva României'', a spus Stoltenberg. AGERPRES/(A - autor: Tudor Martalogu, editor: Florin Ştefan, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...