Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Jens Stoltenberg: Membri ai armatei turce angajați în cadrul NATO au cerut azil

Membri ai armatei turce angajați în cadrul NATO au cerut azil, a anunțat vineri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, care va ridica problema drepturilor omului în cursul unei vizite la Istanbul pe care o începe duminică, relatează Reuters.

El a afirmat că cererile de azil sunt o problemă a autorităților naționale (din țările unde au fost depuse solicitările respective) și a cerut Turciei să respecte statul de drept.

Conform unor documente clasificate consultate de Reuters la începutul lunii octombrie, sute de oficiali militari turci care activau în sedii ale NATO din Europa și Statele Unite au fost destituiți în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie din Turcia.

Conform sursei citate, 149 de ofițeri turci trimiși la sediul central de la Bruxelles al Alianței Nord-Atlantice și la comandamente aliate din Germania, Belgia, Olanda și Marea Britanie au primit pe 27 septembrie ordinul ca în termen de trei zile să revină în Turcia. Majoritatea dintre ei au fost destituiți imediat după intrarea în țară, potrivit unui militar turc de la sediul NATO.

Un oficial NATO a declarat că Turcia a notificat Alianța în legătură cu schimbările operate în rândul personalului său militar din Europa și SUA, adăugând că această chestiune a fost discutată la nivel de experți.

Unii dintre ofițerii turci destituiți nu au revenit în Turcia de teamă că vor fi condamnați la închisoare. În cazul lor, pașapoartele le-au fost revocate, conturile bancare blocate și drepturile la pensii anulate. Rudele lor aflate încă în Turcia au interdicție de a părăsi țara, iar unele dintre ele se află în închisoare, potrivit scrisorilor trimise de doi ofițeri turci aflați în străinătate care au fost destituiți.

''Numitorul comun al acestor victime este că toate au studiat în Occident și au o concepție secularistă'', a explicat un alt ofițer turc destituit, colonelul Aziz Erdogan (care nu are nicio legătură de rudenie cu președintele Recep Tayyip Erdogan), într-o scrisoare intitulată 'Nefericitul adio' și adresată colegilor săi de la misiunea Turciei la sediul NATO din Bruxelles.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Derută șobolănească la Antena 3! Bunicul Luizei l-a făcut muci în direct pe Nicolicea! R.Dumitrescu mai că făc…

2 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

3 CULISE / De ce tace Iordache? Păi șeful de la Permise e omul lui. Dar și nașul avocatei lui Dincă! Cumpănașule, …

4 Mafia PSD / Fostul șef al Poliției Caracal urma să fie reținut într-un dosar de cămătărie instrumentat de DIICOT…

5 Ce capcană ar pregăti PĂPUȘARII României! Iar mergem degeaba la vot?

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există