Jens Stoltenberg: Membri ai armatei turce angajați în cadrul NATO au cerut azil

Jens Stoltenberg: Membri ai armatei turce angajați în cadrul NATO au cerut azil

Membri ai armatei turce angajați în cadrul NATO au cerut azil, a anunțat vineri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, care va ridica problema drepturilor omului în cursul unei vizite la Istanbul pe care o începe duminică, relatează Reuters.

El a afirmat că cererile de azil sunt o problemă a autorităților naționale (din țările unde au fost depuse solicitările respective) și a cerut Turciei să respecte statul de drept.

Conform unor documente clasificate consultate de Reuters la începutul lunii octombrie, sute de oficiali militari turci care activau în sedii ale NATO din Europa și Statele Unite au fost destituiți în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie din Turcia.

Conform sursei citate, 149 de ofițeri turci trimiși la sediul central de la Bruxelles al Alianței Nord-Atlantice și la comandamente aliate din Germania, Belgia, Olanda și Marea Britanie au primit pe 27 septembrie ordinul ca în termen de trei zile să revină în Turcia. Majoritatea dintre ei au fost destituiți imediat după intrarea în țară, potrivit unui militar turc de la sediul NATO.

Un oficial NATO a declarat că Turcia a notificat Alianța în legătură cu schimbările operate în rândul personalului său militar din Europa și SUA, adăugând că această chestiune a fost discutată la nivel de experți.

Unii dintre ofițerii turci destituiți nu au revenit în Turcia de teamă că vor fi condamnați la închisoare. În cazul lor, pașapoartele le-au fost revocate, conturile bancare blocate și drepturile la pensii anulate. Rudele lor aflate încă în Turcia au interdicție de a părăsi țara, iar unele dintre ele se află în închisoare, potrivit scrisorilor trimise de doi ofițeri turci aflați în străinătate care au fost destituiți.

''Numitorul comun al acestor victime este că toate au studiat în Occident și au o concepție secularistă'', a explicat un alt ofițer turc destituit, colonelul Aziz Erdogan (care nu are nicio legătură de rudenie cu președintele Recep Tayyip Erdogan), într-o scrisoare intitulată 'Nefericitul adio' și adresată colegilor săi de la misiunea Turciei la sediul NATO din Bruxelles.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

2 ULTIMA ORĂ Alegerea lui Iordache este nulă? Pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ sunt necesa…

3 Noi informații / USR PLUS, scor peste așteptări la parlamentare / PSD și PNL merg cap la cap / Struțocămila lui Pont…

4 ULTIMA ORĂ Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, și-a depus candidatura pentru șefia Consiliului Legislati…

5 Scandal amoros la ATI Giurgiu. Asistentă medicală bătută de o colegă care a acuzat-o că a făcut sex cu anestez…