Jimmy Carter împlinește 99 de ani: patru obiceiuri sănătoase care l-au ajutat pe fostul președinte să trăiască o viață lungă

Jimmy Carter împlinește 99 de ani: patru obiceiuri sănătoase care l-au ajutat pe fostul președinte să trăiască o viață lungă

Fostul președinte al SUA - cel mai în vârstă comandant-șef în viață din istoria țării - împlinește duminică, 1 octombrie, 99 de ani, o bornă care părea imposibilă atunci când a intrat în îngrijire la ospiciu, în februarie 2023.

Jimmy Carter FOTO EPA EFE

Carter, care a supraviețuit cancerului și suferise o serie de căderi în ultimii ani, a decis să își petreacă „timpul rămas acasă, alături de familia sa", în Plains, Georgia, renunțând la intervenții medicale suplimentare după mai multe spitalizări, a precizat atunci Centrul Carter într-un comunicat.

„Ne-am gândit la începutul acestui proces că va fi în cinci ani sau cam așa ceva", a declarat Jason Carter, nepotul său, pentru The New York Times în septembrie 2023.

„Am fost acolo cu el în spital și apoi mi-am luat rămas bun. Și apoi am crezut că va fi în acea săptămână, că se va sfârși. Și de atunci au trecut șapte luni".

Jimmy Carter Library & Museum și The Carter Center organizează împreună o lungă sărbătoare de trei zile în onoarea zilei sale de naștere în Atlanta, începând de vineri, 29 septembrie.

Cu o săptămână înainte ca Carter să împlinească 99 de ani, fostul președinte și-a făcut o apariție la Plains Peanut Festival din Georgia, călătorind într-o mașină cu soția sa, Rosalynn, într-o frumoasă zi de toamnă. Încă îi place înghețata cu unt de arahide, a scris pe Twitter Centrul Carter, potrivit today.com .

De ce trăiește mai mult decât se aștepta în ospiciu

Astfel de mici bucurii sunt „neprețuite" pentru a menține un pacient bolnav în fază terminală, spune Dr. BJ Miller, medic de medicină paliativă din San Francisco. El nu îl tratează pe Carter.

„Este important ca lumea să vadă cum ar trebui să decurgă hospice-ul și că nu este un lucru înfricoșător. Nu este vorba despre moarte - este vorba cu adevărat despre a trăi până la moarte. Mă bucur pentru (Carter) că dă acest exemplu", a declarat Miller pentru TODAY.com.

Pacienții intră în ceea ce în limbaj de specialitate se numește „hospice” atunci când medicii cred că mai au șase luni sau mai puțin de trăit, notează el. Aceștia nu mai încearcă să „respingă boala", așa că accentul se pune pe îngrijirea de confort pentru a ușura orice suferință, adaugă Miller. Aceasta include medicamente pentru a atenua durerea, greața sau anxietatea.

Aceasta înseamnă, de asemenea, sprijin emoțional pentru pacient și familia sa, discuții și încercarea de a găsi un sens pentru timpul rămas. Dar nu este „deloc rar" ca oamenii să trăiască mai mult decât se așteptau în îngrijirea hospice, cum ar fi Carter, spune Miller. El a văzut acest lucru de multe ori în propria sa practică.

Este foarte dificil pentru medici să stabilească cu exactitate cât timp mai are de trăit un pacient în fază terminală, așa că întotdeauna ghicesc, notează Miller. Un alt motiv este faptul că îngrijirea în hospice poate fi o ușurare pentru un pacient care a intrat și a ieșit din spital, primind un tratament medical agresiv și luând nenumărate medicamente.

„La un moment dat, o mare parte din acest efort poate fi obositor pentru organism, cu siguranță epuizant din punct de vedere emoțional și uneori chiar demoralizant", spune Miller.

„(În hospice), nu mai ești tras peste tot pentru a încerca acest sau acel tratament. În sfârșit, există o oarecare liniște. În sfârșit, există cineva care îți ascultă simptomele. Și, în sfârșit, poți rămâne acasă, iar îngrijirea vine la tine."

Uneori, oamenii trăiesc mai mult timp în hospice decât ar fi trăit altfel datorită acestui „sprijin iubitor și detensionant", notează el.

Obiceiurile care l-au făcut atât de longeviv pe Carter

Carter este primul președinte care a trăit până la 95 de ani sau mai mult și singurul care a trăit până la împlinirea a 40 de ani de la învestirea sa.

Genele pot juca un rol în longevitate, dar Carter are un istoric medical de familie complicat. Mama lui a trăit până la 85 de ani, dar tatăl său a murit la 58 de ani de cancer pancreatic. Atât surorile sale, cât și fratele său au murit, de asemenea, de cancer pancreatic, iar mama lui a avut de asemenea boala.

În 2015, Carter a fost diagnosticat cu melanom care s-a extins la ficat și creier. A primit tratamente de imunoterapie, iar scanările nu au arătat nicio dovadă a cancerului în câteva luni. În 2019, a avut o serie de căderi care au dus la oase rupte și au necesitat o intervenție chirurgicală.

Totuși, fostul președinte a ajuns la 99 de ani. Iată câteva dintre obiceiurile sale sănătoase de longevitate:

Simțul scopului

Carter și soția sa s-au implicat puternic în comunitate, ajutând la construirea, renovarea și repararea a peste 4.300 de case în 14 țări, în timp ce erau voluntari pentru Habitat for Humanity din 1984. Munca mi-a adus bucurie, a scris fostul președinte într-una dintre cărțile sale.

„Implicarea comunității îți spune că vrei să trăiești, vrei să ajuți alți oameni”, a declarat pentru TODAY Valter Longo, Ph.D., profesor de gerontologie la Universitatea din California de Sud și director al Institutului de longevitate USC din Los Angeles. com.

„Aveți un motiv să continuați să faceți toate lucrurile pe care trebuie să le faceți”, notează el, cum ar fi să mergi la medic, să mănânci o dietă sănătoasă și să faci mișcare. „În cele din urmă, (este) orice te scoate din pat. Voluntariatul îi ajută pe oameni să rămână implicați cu ceilalți și să contribuie”, adaugă Miller.

„Trebuie să pui dragoste în lume și grijă în lume. Și asta, de asemenea, este un sânge vital”, spune el.

Legături puternice de familie

Carter și soția sa, Rosalynn, sunt căsătoriți de 77 de ani - cel mai lung cuplu căsătorit din istoria prezidențială. Carter a numit-o „un parteneriat deplin”.

Copiii, nepoții și strănepoții lor completează familia strânsă.

Angajamentul față de un partener de viață, îngrijirea copiilor și a pune familia pe primul loc este o parte cheie a longevității, au descoperit cercetătorii care studiază Zonele Albastre, locuri din întreaga lume unde oamenii trăiesc o viață lungă.

Este important să faci parte dintr-o legătură de suflet, deși nu trebuie să fie o căsătorie în sine - poate fi un soț, dar și un frate, un prieten sau orice relație în care o persoană se simte văzută și auzită, spune Miller.

Pe de altă parte, Longo a văzut, de asemenea, mulți centenari arătând o rezistență extraordinară atunci când vine vorba de starea civilă.

Unii sunt „războinici ai longevității și nimic nu-i deranjează – fie că sunt singuri sau cu cineva”, notează el. Ei vor spune: „Găsesc fericirea în multe alte lucruri”.

Sport regulat

Carter a fost un alergător pasionat până la vârsta de 80 de ani și a dezvoltat probleme la genunchi, așa că a trecut la înot și mers pe jos, a spus el pentru The Washington Post în 2013 și 2018.

Lui și doamnei Carter le plăcea să meargă cu bicicleta în orașul lor natal, precum și în excursii prin țară și străinătate. Fostului președinte îi place și pescuitul la muscă și prelucrarea lemnului, potrivit biografiei sale.

Exercițiile fizice afectează fiecare celulă din organism și sunt vitale pentru o sănătate bună, spun experții.

Credinţa

De când a părăsit Casa Albă în 1981 și până în 2020, Carter a predat în mod regulat la școala duminicală Maranatha Baptist Church din Plains, Georgia, unde el și soția sa au participat la slujbe.

„Convingerile noastre religioase sunt importante pentru noi”, a scris fostul președinte într-una dintre cărțile sale.

La fel ca având un simț al scopului, religia îi poate ajuta pe oameni să facă lucrurile potrivite pentru sănătatea lor și să continue, spune Longo.

Credința poate fi o sursă de sens și apartenență, ceea ce este bun pentru trup și suflet, adaugă Miller.

„Putem împinge și împinge corpul să continue în tot felul de moduri. Dar dacă nu există scânteie, dacă nu există niciun motiv să trăiești, dacă nu există bucurie în a trăi”, nu va ajuta prea mult, spune el. „Acestea sunt ingrediente esențiale pentru viață.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat