JO 2018: Organizatorii Jocurilor de la PyeongChang au prezentat scuze Iranului, în afacerea smartphone-urilor

JO 2018: Organizatorii Jocurilor de la PyeongChang au prezentat scuze Iranului, în afacerea smartphone-urilor

Preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la PyeongChang (POCOG), Lee Hee-beom, a trimis sâmbătă o scrisoare de scuze responsabilului Comitetului olimpic iranian, pentru a pune capăt afaceri smartphone-urilor, care risca să se transforme într-un incident diplomatic, în ultimele zile, informează AFP.

"O scrisoare a fost trimisă astăzi de preşedintele POCOG, domnul Lee Hee-beom, şefului misiunii Comitetului naţional olimpic iranian, pentru a prezenta scuze în legătură cu neînţelegerea privind distribuirea telefoanelor portabile către sportivii iranieni", a explicat comitetul de organizare într-un comunicat.

"Comitetul Internaţional Olimpic a confirmat că sportivi iranieni au fost autorizaţi să primească şi să păstreze telefoanele", a adăugat POCOG.

Acest "smartphone-gate" a debutat miercuri, după ce CIO a anunţat că va oferi telefoane ultramoderne în valoare de 750 euro, produse de compania sud-coreeană Samsung, sponsorul competiţiei, tuturor sportivilor participanţi la Jocuri, cu excepţia celor din Coreea de Nord şi Iran, ţări către care este interzisă livrarea produselor de lux, în baza unor sancţiuni internaţionale.

Sportivi iranieni au protestat împotriva acestei decizii, iar autorităţile din ţara lor au ameninţat, conform agenţiei oficiale IRNA, cu "repercusiuni puternice asupra relaţiilor comerciale dintre grupul Samsung şi Republica islamică Iran", în absenţa scuzelor din partea firmei Samsung.

Un responsabil al gigantului electronic l-a contactat ulterior pe ambasadorul iranian în Coreea de Sud pentru a-i prezenta scuze, însă în ciuda acestui gest, sportivii din Iran au refuzat vineri să intre în posesia smartphone-urile olimpice.

În comunicatul său de sâmbătă, POCOG a asigurat că firma Samsung "nu a fost implicată în procesul de luare a deciziei legate de distribuirea smartphone-urilor".
AGERPRES (editor: Mihai Dragomir, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

4 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…

5 Mulțumită, Firea anunță că 3,3 milioane lei dați de UE pentru batrânii din cămine sunt gestionați de Iftene, u…