JO 2022 - Dopaj: Apărarea patinatoarei ruse Kamila Valieva invocă o posibilă contaminare

JO 2022 - Dopaj: Apărarea patinatoarei ruse Kamila Valieva invocă o posibilă contaminare

Apărarea patinatoarei ruse Kamila Valieva, testată pozitiv la un control antidoping la sfârşitul lunii decembrie, dar autorizată luni să continue să evolueze la Jocurile Olimpice iarnă, ediţia 2022, a evoluat o posibilă contaminare accidentală a tinerei vedete, a indicat marţi Denis Oswald, membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), citat de AFP.

"Nu am participat la audieri (organizate de Tribunalul de Arbitraj Sportiv - n.red.), dar argumentul apărării sale a fost contaminarea cu un produs pe care îl lua bunicul ei", a spus Oswald, în cadrul conferinţei zilnice de presă a CIO la Beijing.

Valieva, noua "minune" a patinajului artistic rus, în vârstă de 15 ani, a fost testată pozitiv la trimetazidină, un medicament utilizat pentru a trata anginele pectorale şi interzis de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) din 2014, deoarece ar favoriza circulaţia sângelui.

Argumentul "produs contaminat", adică ingerarea accidentală a unei substanţe dopante, fără vina sportivului, este de două ori important: poate face posibilă obţinerea unei ridicări a suspendării provizorii, dar şi reducerea sancţiunii la o simplă "mustrare fără suspendare", atunci când cauza este tranşată pe fond.

"Produsul (identificat) este un pic ciudat, mai ales pentru o fată de această vârstă, dar aşa cum am spus mai devreme, până nu ştim ce s-a întâmplat, este greu să-ţi exprimi părerea", a adăugat cu prudenţă Denis Oswald.

Imediat după notificarea testului său pozitiv, pe 8 februarie, Valieva a fost suspendată provizoriu de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA), înainte de a obţine ridicarea suspendării, a doua zi după ce a făcut recurs.

După audierea diferitelor părţi, printre care şi Valieva, timp de şase ore, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis, fără a se pronunţa asupra fondului cauzei, că decizia RUSADA de ridicare a suspendării este justificată şi că patinatoarea rusă, campioană europeană în 2022, poate continua Jocurile Olimpice de la Beijing, unde a câştigat aurul olimpic pe echipe.

Kamila Valieva va concura marţi seara în proba individuală feminină (programul scurt), în care este marea favorită la victorie.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei