JO 2022: Prezenţa trimetazidinei pe lista produselor interzise de AMA/WADA, contestată ştiinţific

JO 2022: Prezenţa trimetazidinei pe lista produselor interzise de AMA/WADA, contestată ştiinţific

Prezenţa trimetazidinei, identificată în cazul patinatoarei ruse Kamila Valieva, depistată pozitiv înaintea Jocurilor Olimpice din 2022, pe lista produselor interzise de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) este contestată de cercetători, aşa cum s-a dovedit în cazul luptătorului francez Zelimkhan Khadjiev, citat de AFP.

Trimetazidina, utilizată pentru a trata angina pectorală, este interzisă de AMA/WADA din 2014. Molecula este încadrată de Agenţie pe lista de categorii modulatoare hormonale şi metabolice, întrucât îmbunătăţeşte circulaţia sangvină.

Fără vreo legătură cu steroizii anabolizanţi utilizaţi de ruşi la momentul izbucnirii scandalului de dopaj de la JO 2014 de la Soci sau cu EPO, implicată în disciplinele de anduranţă, trimetazidina este rar detectată în cadrul sportiv.

Depistat pozitiv în 2019 şi suspendat patru ani pentru dopaj, în iulie 2020, luptătorul francez Zelimkhan Khadjiev şi-a axat apărarea în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) prin contestarea bazelor ştiinţifice de pe lista AMA/WADA.

Conform doctorului Jean-Pierre Mondenard, specialist în dopaj, citat ca martor, "un tip a luat patru ani pentru un produs care nu face să avanseze nici un melc".

La rândul său, farmacologul şi toxicologul Pascal Kintz, citat şi el de apărare, dezvăluia într-un studiu că "AMA/WADA l-a clasat printre stimulente înainte de a-l înscrie în rândul 'modulatoarelor metabolice".

"Numeroasele efecte secundare de tip parkinsonian nu par să fie de natură să favorizeze folosirea în rândul sportivilor", a subliniat acesta.

TAS a confirmat în mai 2021 cei patru ani de suspendare pentru dopaj dictaţi împotriva luptătorului francez, care nu a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Tânăra patinatoare rusă Kamila Valieva, depistată pozitiv la trimetazidină, aşteaptă decizia TAS pentru a şti dacă va putea participa în continuare la Jocurile Olimpice de la Beijing.
AGERPRES (AS/autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…