JO 2022: Statele Unite critică alegerea unei sportive din Xinjiang pentru a purta torţa olimpică

JO 2022: Statele Unite critică alegerea unei sportive din Xinjiang pentru a purta torţa olimpică

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a criticat duminică alegerea Chinei de a include printre purtătorii torţei olimpice, pe ultimii săi metri, vineri, la Beijing, o sportivă născută în Xinjiang, informează AFP.

SUA şi unii dintre aliaţii săi au ales să boicoteze diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă din capitala Chinei, invocând încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang, regiunea de nord-vest a ţării în care s-a născut schioarea de fond Dinigeer Yilamujiang, ultima purtătoare a flăcării, alături de compatriotul său Zhao Jiawen, în timpul ceremoniei de deschidere.

"Este vorba de o dorinţă a chinezilor de a ne distrage atenţia de la adevărata problemă, şi anume că uigurii sunt torturaţi, uigurii sunt victime ale încălcărilor drepturilor omului de către chinezi şi trebuie să păstrăm acest lucru în prim plan", a estimat ambasadoarea americană, într-un interviu difuzat de CNN.

Dinigeer Yilamujiang, în vârstă de 20 ani, este originară din Altay, în nordul Xinjiang, o regiune muntoasă în care China susţine că s-a inventat schiul. Ca răspuns la criticile privind drepturile omului din Xinjiang, mass-media chineză a lăudat în ultimele săptămâni această destinaţie pentru practicanţii sporturilor de iarnă.


Foto: (c) Liu Xu / Xinhua


"Ştim că acolo a fost comis un genocid, pe care noi l-am denunţat, preşedintele (Joe Biden) l-a denunţat. Am arătat clar că China comite cu bună ştiinţă aceste crime împotriva umanităţii", a precizat Linda Thomas-Greenfield.

Întrebată despre siguranţa sportivilor americani participanţi la JO 2022 care vorbesc despre drepturile omului, ea a spus că "speră că chinezii nu vor lua nicio măsură" împotriva lor.

"Scopul nostru este să ne asigurăm că sportivii noştri sunt în siguranţă şi facem tot ce putem pentru a realiza acest lucru", a adăugat Linda Thomas-Greenfield.

Potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, cel puţin un milion de uiguri şi alte minorităţi, în principal musulmani, sunt sau au fost încarceraţi în lagăre din această regiune din nord-vestul Chinei, plasaţi sub supraveghere atentă de către autorităţi.

Beijingul contestă aceste acuzaţii, susţinând că este vorba de centre de formare profesională menite să-i ţină departe de terorism şi separatism, după numeroase atacuri mortale atribuite islamiştilor sau separatiştilor uiguri.

Sâmbătă, în urma unei întâlniri cu preşedintele chinez Xi Jinping, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut Chinei să permită Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, să viziteze Xinjiang, lucru refuzat refuzat până în prezent de Beijing.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dãdârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante