JO: Organizatorii se confruntă cu proteste antiprezidențiale

JO: Organizatorii se confruntă cu proteste antiprezidențiale

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro par deranjați de protestele împotriva președintelui interimar al Braziliei, Michel Temer, relatează AFP. Sloganul "Fora Temer!" (Afară cu Temer!) apare peste tot la Rio, pe pancarte, tricouri și chiar pe simple foi de hârtie ținute în liniște de protestatari.

Duminică, purtătorul de cuvânt al comitetului de organizare a Jocurilor, Mario Andrada, a declarat presei: "Avertizăm publicul că astfel de manifestări nu sunt permise în interiorul stadioanelor". El a făcut apel la protestatari să se abțină în "templele rezervate sportului" și a afirmat că protestele pașnice sunt acceptate în exterior.

Președintele în exercițiu, instalat la 12 mai după suspendarea de către senat a președintei alese Dilma Rousseff, a fost huiduit de o parte din public la festivitatea de deschidere a jocurilor, pe stadionul Maracana. De atunci, poliția continuă să confiște pancarte cu textul "Fora Temer!". Sâmbătă, la meciul de fotbal feminin Franța — SUA, au fost expulzate de pe stadionul din Belo Horizonte mai multe persoane cu tricouri inscripționate cu același slogan. Imagini video postate pe rețele sociale prezintă arestări ale unor manifestanți pașnici. Un spectator care a strigat "Fora Temer!" a fost dat afară sâmbătă de la competiția de tir, iar ministerul justiției a explicat că la sportul respectiv se cere liniște.

Climatul politic se face simțit periodic în incinta satului olimpic, ceea ce contravine Cartei Comitetului Olimpic Internațional, observă AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…