Jocuri de culise pentru Guvernul Ciolacu. Cum arată noul Executiv după primele negocieri SURSE

Jocuri de culise pentru Guvernul Ciolacu. Cum arată noul Executiv după primele negocieri SURSE

Demisia lui Nicolae Ciucă a dus la intensificarea negocierilor din Coaliție și din interiorul partidelor privind noua arhitectură a Guvernului, ministerele fiind împărțite frățește de PNL și PSD în spatele ușilor închise.

Marcel Ciolacu preia funcția de premier de la Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos

Nicolae Ciucă și-a dat demisia, luni, din funcția de premier, la puțin timp după ce în Monitorul Oficial au apărut ordonanțele de urgență prin care au fost decise noi creșteri salariale pentru profesori, dar și investiții în sistemul de învățământ. În așteptarea demisiei, liberalii și social-democrații au pregătit viitorul Guvern pentru o tranziție cât mai rapidă.

PNL și PSD s-au pregătit pentru Guvernul Ciolacu mai ales în varianta fără UDMR. Oficial, Uniunea încă nu a fost îndepărtată de la Putere, dar există premisele pentru acest lucru. Conform discuțiilor dintre PNL și PSD, fiecare partid va avea câte 9 ministere, dar și câte un vicepremier. Secretarul general al Guvernului va merge la PNL, unde sunt două nume înaintate intern, potrivit informațiilor „Adevărul“: Mircea Abrudean (actualul șef al Cancelariei premierului) și Gheorghe Falcă. PSD îl va avea vicepremier pe Marian Neacșu, susțin surse din PSD, în timp ce la PNL ar fi mai multe variante, „cel puțin trei“, potrivit unor lideri de la vârful partidului, două dintre acestea fiind Alina Gorghiu și Sebastian Burduja.

PNL va trimite cel puțin trei femei în Guvern

Conform discuțiilor din prezent, la PNL, din cele nouă ministere, trei vor fi ocupate de doamne. De asemenea, discuția din PNL este ca niciunul dintre cei aflați în conducerea restrânsă să nu ocupe un portofoliu, adică președintele, secretarul general și prim-vicepreședinții. Dintre portofolii, la liberali vor merge: Finanțele, Internele, Externele, Justiția, Dezvoltarea, Mediul, Energia, Cultura și Educația. La PSD ar urma să meargă: Transporturile, Apărarea, MIPE, Digitalizarea, Economia, Munca, Sănătatea, Familia și Sportul, dar și Agricultura.

Cine sunt primele nume vehiculate pentru ministere

În ceea ce privește Finanțele, unul din portofoliile avizatoare pentru proiecte, în interiorul PNL au rămas două variante: Sebastian Burduja (acum ministru la Digitalizare) și Alexandru Nazare (fost ministru al Finanțelor). În cazul Internelor, alt portofoliu avizator, ar urma să vină un nume nou, fiind posibil să fie chiar o femeie, susțin surse din PNL, însă e înaintată și varianta Cătălin Predoiu, dacă nu continuă la Justiție. Externele și Justiția sunt decise de Klaus Iohannis, la Externe fiind favorit tot Bogdan Aurescu, iar la Justiție – Cătălin Predoiu, sau Alina Gorghiu. Dinspre PSD a fost manifestată intenția ca la Justiție să fie un independent, susțin surse de la vârful ambelor mari partide ale Coaliției. Mai mult, nu e exclusă varianta ca Justiția să treacă la PSD, ceea ce înseamnă că PNL ar primi alt minister la schimb.

La Dezvoltare e aglomerație de nume: Florin Roman, Gheorghe Falcă, Robert Sighiartău și Raluca Turcan. În calculele din prezent lipsește Marcel Boloș, vehiculat anterior ca variantă.

Și la Mediu sunt mai multe variante: Mircea Fechet (liderul PNL Bacău), Gheorghe Falcă și Cristian Bușoi (europarlamentar). De altfel, unii liberali apar pretendenți la mai multe portofolii. De exemplu, Bușoi este dat și ca variantă la Energie, unde rămâne favorit Virgil Popescu, însă PSD-ul lui Ciolacu nu e încântat să-l păstreze pe Popescu. La Cultură ar putea fi un independent, dar sunt vehiculate și alte două nume: Raluca Turcan și Alexandru Muraru (președintele PNL Iași). La Educație, singura variantă este Ligia Deca.

Noua gardă a PSD

În ceea ce-i privește pe social-democrați, portofoliul Transporturilor rămâne la Sorin Grindeanu, în timp ce la Apărare tot Angel Tîlvăr e văzut ca favorit. Pentru Ministerul Proiectelor și Fondurilor Europene (MIPE), variantele inițiale erau Dragoș Benea (eurodeputat) și Roxana Mânzatu (responsabilă în cadrul SGG de fonduri europene). un ultim nume intrat în cursă este cel al lui Adrian Câciu, acum la Finanțe.

De la PNL la PSD va trece Digitalizarea, unde sunt avansate două nume: Alexandru Petrescu (fost ministru al Comunicațiilor) și Bogdan Gruia. La Economie, PSD înclină pentru Radu Oprea (liderul senatorilor PSD), iar la Muncă, pentru păstrarea lui Marius Budăi. Continuitate ar urma să fie și la Sănătate (Alexandru Rafila), precum și la Familie (Gabriela Firea), care va avea și componenta de Sport. Un nume nou va fi la Agricultură, unde ar urma să fie pus Ionuț Barbu, președintele Comisiei de agricultură din Cameră.

Discuțiile pe tema portofoliilor, ca împărțire, nu sunt închise, urmând să fie continuate până în momentul în care Marcel Ciolacu va trimite numele miniștrilor și programul de guvernare la Parlament, cel mai probabil în această seară.

Fără UDMR la guvernare

Marcel Ciolacu, viitorul premier, a fost cel care a comunicat în ultimele zile pe tema viitorului UDMR la guvernare. Acesta a și anunțat public faptul că ar vrea să dea Energia și Sănătatea celor din Uniune. O altă posibilitate era formula Energie și Fondurile Europene (MIPE). Însă două dintre acest ministere erau considerate de cei din UDMR „un măr otrăvit“. Mai precis, MIPE și Sănătatea. La MIPE, ministrul și specialiștii nu au reușit să tranșeze în discuțiile cu Comisia Europeană cererea de plată numărul doi din PNRR, iar din spate vine și a treia cerere de plată (unde sunt reforme ca legea pensiilor speciale, reforma legislației penale).

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat în mai multe rânduri, luni, faptul că Uniunea nu acceptă să rămână la guvernare, în cazul în care formațiunea sa va mai avea Ministerul Dezvoltării. Linia roșie e reprezentată de acest minister, esențial mai ales odată cu apropierea alegerilor, în condițiile în care vor continua să fie dați către primării bani din PNDL, dar și din Programul Național „Anghel Saligny”“. „Am acceptat comasarea Sportului, am acceptat să fie IMM-urile la Economie, să reducem structura guvernamentală. Colegii mei mi-au dat mandat să cerem respectarea protocolului. Dacă rămânem cu Dezvoltarea și ceva similar cu Mediul, putem să negociem“, a punctat președintele UDMR.

Surse de la vârful PSD au precizat că noul Executiv va fi format doar din PSD și PNL, în timp ce liberalii susțin că discuția încă e deschisă. La rândul său, Kelemen Hunor a punctat faptul că Uniunea nu va sprijini parlamentar noua majoritate, dacă nu e parte a guvernării.

Cum arată calendarul

Coaliția vrea să tranșeze în ritm accelerat tranziția premierilor. Klaus Iohannis a convocat pentru marți după-amiază consultări cu partidele parlamentare. De la ora 12.00 merg la consultări, împreună, PSD, PNL și Grupul minorităților. UDMR va merge separat, de la 12.30. Opoziția e invitată la consultări la 13.00, primii fiind cei de la USR, în timp ce AUR e primit de la 13.30.

Dezbaterile pe forma finală a programului de guvernare și a Guvernului vor avea loc până marți seară, iar în funcție de orele la care se termină ședințele partidelor Coaliției, va avea loc depunerea la Parlament a programului și listei de miniștri, pentru a fi decis calendarul de învestire. Potrivit informațiilor „Adevărul“, cel mai probabil miercuri vor avea loc audierile în comisiile de specialitate, iar joi ar urma să fie plenul comun pentru învestire. Tot joi ar urma să aibă loc și prima ședință a Guvernului Ciolacu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat