Joe Biden a ajuns în Israel, prima etapă a turneului său din Orientul Mijlociu

Joe Biden a ajuns în Israel, prima etapă a turneului său din Orientul Mijlociu

La sosirea în Israel, pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, Biden a fost întâmpinat de omologul său Isaac Herzog şi premierul Yair Lapid.

Preşedintele american a asistat apoi la o demonstraţie de noi tehnologii din dotarea armatei israeliene, printre care şi un laser antidronă, ceea ce poate fi interpretat ca o modalitate de a ralia Washingtonul la ofensiva diplomatică a Israelului împotriva principalului său inamic: Iranul.

Israelul încearcă să împiedice puterile occidentale, inclusiv Statele Unite, în privinţa relansării acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian, un act denunţat de fostul preşedinte american, Donald Trump, în 2018. În cazul ridicării sancţiunilor americane care vizează în prezent Iranul, statul evreu se teme că regimul islamic de la Teheran ar avea la dispoziţie mai multe resurse pentru a-şi creşte ajutorul pentru aliaţii săi regionali, între care mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi mişcarea palestiniană Hamas.

Vineri, Joe Biden se va întâlni la Betleem, în Cisiordania, cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Spre furia palestinienilor, administraţia republicanului Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului şi a transferat în acest oraş Ambasada SUA, decizii pe care democratul Biden nu le-a anulat. Ori chestiunea Ierusalimului este principala piedică în găsirea unui acord de pace între israelieni şi palestinieni. Palestinienii se ambiţionează să facă din Ierusalimul de Est, ocupat de Israel încă din 1967, capitala viitorului lor stat.

Consilierul pentru Securitate Naţioală la Casa Albă, Jake Sullivan, a dat asigurări luni că Washingtonul a restabilit legăturile diplomatice cu palestinienii.

Un alt subiect crucial va fi perspectiva unei normalizări a relaţiilor între Arabia Saudită şi Israel, ţară care în ultimii ani a stabilit legături diplomatice cu mai multe state arabe.

Într-un gest simbolic, Joe Biden a ales să se deplaseze direct din Israel către Arabia Saudită cu o cursă inedită, programată pentru vineri, între Tel Aviv şi Jeddah.

Dincolo de normalizarea saudito-israeliană, Biden caută să convingă Arabia Saudită să pună mai mult petrol pe piaţă pentru a calma creşterea preţurilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...