Joe Biden a aterizat în Israel VIDEO

Joe Biden a aterizat în Israel VIDEO

Președintele american Joe Biden a aterizat miercuri în Israel unde a fost întâmpinat de premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Președintele Joe Biden a sosit miercuri în Israel, în condiții de securitate sporită, în cadrul unei vizite diplomatice cu mize mari în această regiune devastată de război.

Vizita sa are loc la o zi după ce o explozie mortală la un spital din Gaza a ucis peste 500 de persoane, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Preşedintele american se va întâlni cu Netanyahu şi cu cabinetul de război israelian şi va căuta să înţeleagă planurile şi obiectivele Israelului din zilele şi săptămânile următoare, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, la bordul Air Force One în timpul zborului spre Tel Aviv.

Preşedintele „va pune unele întrebări dificile, le va pune ca prieten, ca prieten adevărat al Israelului, dar va le va pune unele întrebări dificile. El va face de asemenea clar că vom continua să vrem să vedem că acest conflict nu se amplifică, nu se extinde, nu se aprofundează. Şi va face foarte clar acest lucru”, a afirmat Kirby, citat de Reuters şi dpa.

Biden a părăsit Washingtonul în ceea ce se presupunea a fi o misiune diplomatică complexă, menită să arate sprijin pentru Israel, aliat de lungă durată al SUA, să calmeze regiunea şi să ajute eforturile umanitare în Gaza.

Este însă neclar ce va putea realiza în contextul loviturii împotriva spitalului din Gaza, al informaţiilor contradictorii despre cui aparţine responsabilitatea şi al anulării summitului din Iordania.

„Acest gen de eveniment tulbure, dar oribil, face mai dificilă diplomaţia şi creşte riscurile de escaladare. Vizita lui Biden era menită să sublinieze că SUA ţin sub control situaţia. Un incident tragic ca acesta arată cât de greu este să ţii războiul sub control”, a comentat Richard Gowan, director la International Crisis Group.

Eşecul lui Biden de a se vedea cu preşedintele Mahmoud Abbas sau cu un alt oficial palestinian, deşi se întâlneşte cu israelieni în teritoriile palestiniene, i-ar putea submina mesajul diplomatic şi atrage critici în SUA şi în străinătate. Statele Unite se bazează puternic pe Egipt pentru a ajuta eforturile umanitare.

Detalii despre anularea vizitei lui Biden în Iordania

„Această decizie de a nu merge la Amman a fost luată într-un mod reciproc, atunci când preşedintele (Joe) Biden) a vorbit cu regele (Abdullah) mai devreme în această după-amiază. Amândoi au fost de acord că acum nu este momentul pentru această întâlnire, mai ales că, aşa cum ştiţi, preşedintele (Mahmoud) Abbas a spus foarte clar - şi e de înţeles - că vrea să se afle acasă în cele trei zile de doliu", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitatea naţională, John Kirby.

Critici la adresa lui Biden

După explozia de la spitalul din Gaza, demersurile de până acum ale lui Biden au fost criticate de Rashida Tlaib, membră a Camerei Reprezentanţilor şi singurul ales de origine palestiniană din Congresul american.

„Acesta este ceea ce se întâmplă când refuzaţi să facilitaţi o încetare a focului şi să ajutaţi la dezescaladare. Abordarea dumneavoastră doar de război şi distrugere ne-a deschis ochii mie şi multora americani palestinieni şi musulmani americani ca mine”, a scris pe platforma socială X (ex-Twitter) democrata Rashida Tlaib.

Mai mult de 70 de grupuri religioase şi de activişti, conduse de Consiliul pentru Relaţii Americano-Islamice, cea mai mare asociaţie pentru drepturi civile a musulmanilor din SUA, a făcut apel la Biden să ceară o încetare a focului în Gaza, în timpul vizitei sale în Israel

Se aşteaptă ca Israelul să lanseze o ofensivă terestră în Gaza, iar SUA fac presiuni asupra sa să permită intrarea ajutoarelor umanitare pentru civili.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat