Josep Borrell sugerează Statelor Unite să livreze mai puţine arme Israelului: „Vor să-i evacueze. Unde? Pe Lună?”

Josep Borrell sugerează Statelor Unite să livreze mai puţine arme Israelului: „Vor să-i evacueze. Unde? Pe Lună?”

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a sugerat luni Statelor Unite să livreze mai puţine arme Israelului dacă sunt de părere că există prea multe morţi de partea palestiniană, relatează AFP.

Josep Borrell sugerează americanilor să livreze mai puține arme Israelului FOTO Facebook

Dacă credeţi că sunt ucişi prea mulţi oameni, poate ar trebui să oferiţi mai puţine arme, pentru a preveni uciderea atâtor oameni. Nu este logic?", a declarat el pentru presă, referindu-se la declaraţiile preşedintelui american Joe Biden, care consideră "excesivă" riposta israeliană în Gaza, annunță Agerpres.

Peste 28.000 de morți în Fâșia Gaza

Ofensiva israeliană s-a soldat cu peste 28.000 de morţi în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii controlat de Hamas, care a anunţat luni că 164 de persoane au fost ucise în 24 de ore.

Toată lumea merge la Tel Aviv cerând: vă rugăm să nu faceţi asta, să protejaţi civilii, să nu ucideţi atât de mulţi oameni", a subliniat Borrell, la sfârşitul unei reuniuni a miniştrilor dezvoltării din UE. Însă premierul israelian Benjamin Netanyahu „nu ascultă de nimeni" , a adăugat el.

Vor să-i evacueze (pe palestinieni). Unde? Pe Lună?", a întrebat el, cu referire la ofensiva anunţată de Israel în sudul Fâşiei Gaza, unde sunt refugiaţi sute de mii de palestinieni.

Luni, Curtea de Apel de la Haga a ordonat Ţărilor de Jos să suspende trimiterea de piese pentru avioane de luptă F-35 utilizate de Israel în Gaza, considerând că există „un risc evident ca încălcări grave ale dreptului umanitar internaţional să fie comise în Fâşia Gaza" cu avioane de luptă F-35 israeliene.

Biden îi cere lui Netanyahu să nu lanseze o operaţiune la Rafah „fără un plan credibil” de protejare a populaţiei

Preşedintele american Joe Biden i-a cerut duminică premierului israelian Benjamin Netanyahu să nu lanseze o operaţiune militară la Rafah, în Fâşia Gaza, "fără un plan credibil şi realist" pentru protejarea populaţiei, a anunţat Casa Albă, transmite Agerpres, care citează agențiile internaționale.

Biden a făcut apel totodată la "măsuri urgente şi specifice pentru a creşte ritmul şi regularitatea ajutorului umanitar pentru civilii palestinieni nevinovaţi", a menţionat Casa Albă într-un comunicat difuzat după convorbirea telefonică dintre cei doi lideri.

Discuţia survine într-un moment în care liderul american a început să ridice tonul la Israel, notează AFP.

"Cred, aşa cum ştiţi, că riposta din Gaza, din Fâşia Gaza, a fost excesivă", a afirmat joi seara preşedintele american, amintind că acolo sunt "mulţi oameni nevinovaţi care mor de foame, sunt în dificultate, şi acest lucru trebuie să înceteze".

Comunitatea internaţională este îngrijorată după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să pregătească o ofensivă asupra Rafah, ultimul refugiu al palestinienilor strămutaţi de război din restul Fâşiei Gaza, unde trăiesc acum aproximativ 1,3 milioane de palestinieni, mai mult de jumătate din populaţia teritoriului.

Într-un interviu difuzat duminică pe canalul american ABC, premierul israelian a afirmat că armata israeliană va asigura un "coridor securizat" înainte de asaltul prevăzut la Rafah.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”