Judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Corina Corbu, achitate în dosarul DNA privind fapte de corupţie!

Judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Corina Corbu, achitate în dosarul DNA privind fapte de corupţie!

Judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Corina Corbu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost achitate, marţi, de instanţa supremă, în dosarul privind fapte de corupţie de care au fost acuzate de procurorii DNA. Instanţa supremă a dispus achitarea şi pentru foştii judecători ICCJ Iuliana Puşoiu şi Anton Pandrea, precum şi pentru avocaţii Claudia şi Radu Gherbovan Silinescu, decizia nefiind definitivă.

Judecatoarele Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost trimise in judecata, in stare de libertate, de catre procurorii DNA fiind acuzate de mai multe infractiuni, printre care si luare de mita.

In acest dosar, a fost dispusa trimiterea in judecata, in stare de libertate, a 8 persoane:

1. Iuliana Pusoiu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de contencios administrativ si fiscal, la data faptelor, in sarcina careia s-au retinut in concurs:
- 2 infractiuni de luare de mita;
- uz de fals;

2. Victoria Gabriela Birsan, presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la data faptelor, in sarcina careia s-au retinut in concurs:
- 2 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, avand drept consecinta obtinerea unui folos necuvenit, pentru sine sau pentru altul, in forma continuata;
- luare de mita ;
- folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;
- trafic de influenta;

3. Claudia Silinescu Gherbovan, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, la data faptelor, in sarcina careia s-au retinut in concurs:
- complicitate la dare de mita;
- complicitate la spalarea banilor;
- 2 infractiuni de spalare a banilor;
- complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, avand drept consecinta obtinerea unui folos necuvenit, pentru sine sau pentru altul;
- cumparare de influenta;

4. Radu Silinescu Gherbovan, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut in concurs:
- 2 infractiuni de dare de mita;
- 2 infractiuni de spalare a banilor;
- instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata;

5. Gabriel Chiriac, om de afaceri, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut in concurs:
- cumparare de influenta;
- 2 infractiuni de spalare a banilor;

6. Florian Ionescu, angajat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de marturie mincinoasa;

7. Anton Pandrea, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia penala, presedinte al sectiei penale a instantei supreme, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de favorizare a faptuitorului;

8. Corina Corbu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de contencios administrativ si fiscal, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de complicitate la favorizarea faptuitorului;

DNA precizeaza ca in acest dosar s-a dispus luarea masurilor asiguratorii asupra unor bunuri apartinand Victoriei Birsan, Iulianei Pusoiu, Claudiei Silinescu Gherbovan si lui Radu Silinescu Gherbovan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Procurorii au beneficiat in aceasta cauza de sprijin de specialitate din partea SRI.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

* Cercetarile penale efectuate in prezenta cauza fata de cei 8 inculpati vizeaza perioada ianuarie 2010 - mai 2011si din probele administrate in cursul urmaririi penale a rezultat un tablou infractional complex, la care au participat pe de o parte persoane, investite cu demnitatii publice si pe de alta parte, patroni de firme cu interese judiciare ori avocati ai acestora.

* Primele s-au folosit de prerogativele functionale si de statut, in scopul rezolvarii unor probleme personale, precum petreceri gratuite pentru aniversarile proprii la restaurante exclusiviste din Paris, Bucuresti, vacante si calatorii cu avionul gratuite, anulare de bilete de avion si obtinerea altor bilete conform dorintelor, cazare in apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, obiecte vestimentare de lux.

* Ultimele au oferit avantajele materiale mentionate primei categorii si au obtinut tergiversarea dosarelor aflate pe rolul instantei supreme, stramutarea ori promisiunea traficului de influenta in perspectiva unor solutii favorabile.

* Astfel, inculpata Birsan Gabriela Victoria a detinut calitatea de presedinte al sectiei de contencios administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, functie de conducere si statut profesional ce i-a conferit un ascendent moral si de statut profesional raportat la personalul auxiliar al sectiei si fata de persoanele ce s-au aflat in serviciu sau, respectiv soferul de la cabinetul presedintelui sectiei.

* Inculpata Pusoiu Iuliana a detinut functia de judecator al sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a judecat dosarele in care avocatul Gherbovan Silinescu Radu a reprezentat firmele interesate in obtinerea solutiei de stramutare ori admitere a recursului.

* Inculpatul Pandrea Anton a detinut calitatea de presedinte al sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, functie de conducere si statut profesional in baza caruia a emis autorizatii de interceptare, in cauza ce le viza pe avocata Gherbovan Silinescu Claudia, judecatoarele Birsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana, si astfel, si-a permis, ca prin ignorarea, incalcarea si sfidarea datoriei profesionale de statut sa divulge secretul profesional in favoarea relatiei de colegialitate si prietenie pentru Corbu Corina Alina, care la randul sau a transmis celor trei persoane anterior mentionate cercetate.

*Inculpatul Ionescu Florian, la randul sau in acelasi registru al prieteniei si supunerii fata de cea care l-a,,tinut aproape,, si i-a dat posibilitatea unor castiguri suplimentare prin munca desfasurata in calitate de om de casa, a declarat mincinos, fara retinere pentru a-si apara protectoarea atunci cand s-a pus problema sa prezinte contextul real in care a ridicat bilete pentru judecatoarea Birsan Gabriela Victoria de la o firma de turism.

* Inculpatii Gherbovan Silinescu Claudia si Radu au avut calitatea de avocati ai celor patru firme in interesul carora au realizat cumpararea de influenta si darea de mita.

* Inculpatul Chiriac Gabriel, a detinut calitatea de actionar majoritar a doua din firmele in favoarea carora, avocata sa si el personal a realizat cumpararea de influenta si pentru care a derulat tot demersul de recompensare a judecatoarelor care au sacrificat demnitatea profesionala, decenta profesionala si statutul doar ca sa-i serveasca interesul. Recompensa omului de afaceri si al avocatilor acestuia a fost permanent prezenta in perioada ce formeaza obiectul prezentului dosar, iar sumele de bani necesare au provenit de la firme, fiind mascate prin,,contracte de asistenta juridica formale.

* Interesul inculpatului Chiriac Gabriel a fost major si a pornit de la faptul ca firmele sale au avut litigii in perioada 2010-2011 cu institutii ale statului, prin care au contestat la instante de contencios administrativ diferite amenzi aplicate (ex:protectia consumatorului, organe fiscale), au pierdut procese la fond, iar respingerea recursului, ar fi dus implicit la pierderea unor sume de bani importante.

* In plus, in situatia in care inculpatul Chiriac Gabriel nu ar fi achitat sumele la care a fost obligat prin hotarare judecatoreasca irevocabila era pasibil de raspundere penala, deoarece nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile pronuntate de instanta de contencios administrativ, in termen de 30 de zile de la data aplicarii amenzii prevazute la alin. (2), constituia infractiune si se pedepsea cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 2.500 lei la 10.000 lei potrivit dispozitiilor legale in vigoare la acel moment.

* De aceea, inculpatul Chiriac Gabriel, prin intermediul avocatei Gherbovan Silinescu Claudia, a contestat amenda intr-unul din dosare, asa incat recursul la sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde sefa sectiei era chiar prietena foarte buna a avocatei sale, iar judecator la aceasta sectie era tot o prietena a avocatei sale, judecatoarea Pusoiu Iuliana, realizand si el la randul sau legatura de prietenie, la momentul potrivit, cand avea multe cauze si cereri de stramutare pe rolul instante supreme de control judiciar, i-au creat convingerea ca solutionarea in favoarea sa este posibila.

* In esenta, probele administrate releva relatia infractionala dintre judecatorii: Birsan Gabriela Victoria, Pusoiu Iuliana, Corbu Corina de la Sectia contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Pandrea Anton de la Sectia penala a instantei supreme, avocatii Gherbovan Silinescu Claudia si Gherbovan Silinescu Radu, care au asigurat asistenta juridica pentru 5 firme din care 2 apartineau omului de afaceri Chiriac Gabriel, beneficiare ale admiterii stramutarilor, suspendarii judecarii cauzelor pana la solutionarea stramutarilor, traficului de influenta, favorizarii faptuitorului.

* Pe un alt palier, probele administrate releva relatia dintre Birsan Gabriela Victoria si Ionescu Florian, sofer la cabinetul presedintelui sectiei de contencios administrativ, dar si om in casa aflat la dispozitia personala a acesteia.
"Capturarea" justitiei in domeniul contenciosului administrativ a presupus pe de o parte acapararea "functiei judiciar administrative de conducere a sectiei de contencios administrativ si fiscal" a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ce a fost deturnata de la menirea sa constitutionala si legala si folosirea acestei demnitati conform intereselor judiciare ale celor 5 firme.

* Practicile infractionale s-au bazat pe o retea de cereri de stramutare, concomitent cu suspendarea judecarii cauzelor de fond pana la solutionarea stramutarii, in scopul tergiversarii flagrante in favoarea firmelor beneficiare. Aceasta activitate infractionala a fost facilitata de catre presedintele sectiei de contencios administrativ si fiscal, inculpata Birsan Gabriela Victoria chiar si in situatii in care nici macar nu s-a solicitat suspendarea judecarii cauzei pana la solutionarea stramutarii.

* O a doua modalitate a constituit-o solutionarea unor dosare de catre judecatoarea Pusoi Iuliana in mod favorabil firmelor reprezentate, asistate chiar de catre avocatul Gherbovan Silinescu Radu.

* Sistematic aceste activitati infractionale au fost precedate, insotite sau urmate de primirea de catre cele doua judecatoare implicate, inculpatele Birsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana, pentru aceste servicii judiciare de: excursii,bilete de avion,cadouri provenind de la omul de afaceri si cei doi soti avocati, inculpatii Gherbovan Silinescu Claudia si Gherbovan Silinescu Radu.

* In cazul judecatoarei Birsan Gabriela Victoria foloasele au fost date direct ori prin intermediul soferului presedintei sectiei de contencios administrativ si fiscal, inculpatul Ionescu Florian, ce a dat declaratii mincinoase in favoarea "sefei sale".

*De altfel, din probele administrate in cauza a rezultat ca inculpatii Birsan Gabriela Victoria, Pusoiu Iuliana, Gherbovan Silinescu Claudia si Chiriac Gabriel au speculat asa numita "veche relatie de colegialitate si prietenie" si sub pretextul acesteia, aportul individual infractional s-a corelat cu foloase reciproce obtinute prin comiterea unor infractiuni de coruptie.

* In realizarea rezolutiei infractionale, retinem o gama variata a actelor materiale menite sa asigure inculpatilor implicati un veritabil mod de viata, iar succesiunea "serviciilor" oferite judecatoarelor Pusoiu Iuliana si Birsan Gabriela Victoria pentru "favoruri judiciare" dar si pentru pastrarea si conservarea relatiei cu acestea s-a situat in centrul activitatii infractionale a sotilor avocati Gherbovan Silinescu Claudia, Gherbovan Silinescu Radu si a inculpatului Chiriac Gabriel.

* Probele administrate in cursul urmaririi penale au dezvaluit tabloul unei conivente tacite intre inculpatii implicati, de cele mai multe ori fiind subintelese modalitatile de "rezolvare".

Descoperirea relatiei infractionale dintre inculpatii Pusoiu Iuliana, Birsan Gabriela Victoria, Gherbovan Silinescu Claudia, Gherbovan Silinescu Radu si Chiriac Gabriel a fost ingreunata, favorizata si chiar zadarnicita, in raport cu unele fapte de catre inculpatul Pandrea Anton, care pe fondul cercetarilor efectuate fata de judecatoarele Pusoiu Iuliana, Birsan Gabriela Victoria si avocata Gherbovan Silinescu Claudia le-a ajutat prin intermediul judecatoarei Corbu Corina,,sa afle,, ca sunt vizate de cercetarile penale pentru infractiuni de coruptie.

* Astfel, judecatorul Pandrea Anton a autorizat la data de 5.04.2011, in calitate de presedinte al sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, interceptarea si inregistrarea audio - video pe o durata de 30 zile a convorbirilor telefonice ambientale dintre judecatoarele Pusoiu Iuliana, Birsan Gabriela Victoria si avocata Gherbovan Silinescu Claudia, precum si inregistrarea de imagini.

* Despre activitatile judiciare pe care le-a dispus(desi erau nepublice) i-a spus judecatoarei Corbu Corina Alina, iar aceasta, la randul sau, in calitate de "prietena" a atentionat-o pe Gherbovan Silinescu Claudia, consecinta fiind ingreunarea si zadarnicirea urmaririi penale, deoarece imediat au aflat si judecatoarele Pusoiu Iuliana si Birsan Gabriela Victoria.

* Astfel, Pandrea Anton a dispus masuri de supraveghere in cauza si avand o legatura colegiala cu judecatoarea Corbu Corina i-a spus ca Gherbovan Silinescu Claudia face obiectul unor masuri de supraveghere. De aici si pana la favorizarea celor trei a fost o simpla chestiune de limbaj "vorbiti mai putin".

* Astfel, probele administrate au relevat ca incepand cu data de 5.04.2011, cand Pandrea Anton a autorizat masurile de supraveghere, discutiile interceptate intre persoanele vizate de cercetari sau intre acestea si alte persoane erau centrate doar pe tema justificarii cu o perseverenta cand modesta cand impertinenta a mitei primite pana la aceea data, tocmai pentru ca aflasera de existenta cercetarilor care le-ar putea viza. Prin intermediul inculpatei Gherbovan Silinescu Claudia si judecatoarele Pusoiu Iuliana, Birsan Gabriela Victoria au fost avertizate asupra masurilor care le vizau.

* Asadar, desi nu a existat o legatura directa a fiecaruia dintre judecatorii Pandrea Anton si Corbu Corina cu fiecare dintre cele trei beneficiare ale favorizarii, divulgarea datelor s-a realizat de la unul la altul, prin circuitul de prietenii dintre cei vizati.

* De altfel, dupa ce "au aflat despre cercetarile efectuate in cauza" preocuparea majora a judecatoarelor Pusoiu Iuliana si Barsan Gabriela a fost de a-si constitui probe, alibi, justificari,revendicand cu un plus de tenacitate corectitudinea relatiei dintre ei, pentru a ascunde cooperarea lor delictuala.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”