Judecător de la Curtea de Apel Constanţa, sancţionat de CSM cu scăderea a 5% din salariu după ce a criticat CCR

Judecător de la Curtea de Apel Constanţa, sancţionat de CSM cu scăderea a 5% din salariu după ce a criticat CCR

Secţia pentru judecători din Consiliul Superior al Magistraturii a decis miercuri sancţionarea disciplinară a judecătorului Ciprian Coadă de la Curtea de Apel Constanţa cu scăderea a 5% din indemnizaţia brută pe o perioadă de două luni, după ce a publicat, pe un site de specialitate, un articol în care analiza critic decizia CCR privind conflictul juridic de natură constituţională dintre Guvern şi Ministerul Public.

"Cu majoritate, admite în parte acţiunea disciplinară exercitată de reclamanta Inspecţia Judiciară împotriva pârâtului Ciprian Coadă, judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa. În baza articolului 100 litera b) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Ciprian Coadă, judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa, sancţiunea disciplinară constând în 'diminuarea indemnizaţiei lunare brute cu 5% pe o perioadă de 2 luni', pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99 litera a) din acelaşi act normativ. (...) Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", se arată în minuta deciziei.

În luna august 2017, Inspecţia Judiciară (IJ) preciza, într-un răspuns transmis la solicitarea AGERPRES, că a exercitat în luna iulie acţiunea disciplinară faţă de Ciprian Coadă pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera a) (manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu) şi articolul 99 litera b) (încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii) raportat la articolul 9 alineatul (2) (judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.

"Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de articolul 99 litera a) s-a reţinut că judecătorul, prin afirmaţiile acuzatoare, ofensatoare şi defăimătoare a adus atingere onoarei şi probităţii profesionale a judecătorilor Curţii Constituţionale a României şi judecătorilor - membrii ai unor asociaţii profesionale, prestigiului justiţiei, precum şi instituţiei Curţii Constituţionale a României", se arăta în răspunsul IJ.

Totodată, sursa citată nota că în privinţa abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99 litera b) s-a reţinut că prin exprimarea unor teme şi subiecte de ordin politic, specifice procesului legislativ, a manifestat convingeri politice încălcând prin aceasta interdicţia prevăzută de articolul 9 alineatul (2) din Legea 303/2004.

Acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

În articolul publicat în martie 2017, Ciprian Coadă scria: "Aşadar, am fost cu toţii contemporanii unei decizii 'istorice', prin care Curtea Constituţională, în rezolvarea unui presupus conflict de natură constituţională între puterile statului, a statuat că Ministerul Public nu are competenţa legală de a desfăşura activităţi de cercetare penală privind legalitatea şi oportunitatea unui act normativ adoptat de către legiuitor, ca şi când acţiunile procurorilor nu ar fi fost exercitate în baza unor competenţe proprii, atribuite prin lege, iar în activitatea de legiferare totul ar fi permis, oricând şi oricum".

Ulterior, Curtea Constituţională a României anunţa că a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul judecătorului Ciprian Coadă de la Curtea de Apel Constanţa, în urma poziţiilor publice pe care acesta le-a avut în legătură cu modul de soluţionare a conflictului juridic dintre Guvern şi Ministerul Public.
AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria