Judecători francezi vor investiga o deplasare a lui Emmanuel Macron la Las Vegas

Judecători francezi vor investiga o deplasare a lui Emmanuel Macron la Las Vegas

Judecători de instrucție vor ancheta asupra suspiciunilor de favoritism în organizarea unei deplasări a lui Emmanuel Macron la Las Vegas, în ianuarie 2016, el fiind atunci ministru al economiei, a anunțat vineri Parchetul din Paris, informează AFP.

'Date fiind primele elemente ale anchetei preliminare' declanșate la 13 martie, Parchetul din Paris a decis să declanșeze vineri o procedură judiciară contra unei persoane necunoscute pentru 'favoritism și primire de favoruri', a precizat el.

În centrul afacerii se află un eveniment desfășurat pe 6 ianuarie 2016 la Las Vegas, în plin Consumer Electronics Show (CES), mare reuniune mondială de inovație tehnologică, unde Emmanuel Macron s-a întâlnit cu directori de startup-uri franceze.

Business France, agenție publică al cărei director general era la acea epocă actualul ministru al muncii, Muriel Pénicaud, este suspectată că a încălcat reglementarea privind achizițiile publice, nefăcând o licitație pentru organizarea acestui eveniment, încredințată gigantului în domeniul comunicării Havas, în decembrie 2015.

'Punerea în concurență nu a avut loc în mod concomitent între cei trei prestatori contactați', Havas, Apco și Publicis, notează cabinetul E&Y, într-un audit din iulie 2016, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Dezvăluit de Liberation, acest audit arată de asemenea că nu a existat 'niciun bon de comandă, niciun deviz realizat, niciun contract semnat, nicio factură', situație susceptibilă să 'angajeze răspunderea penală a autorilor'.

Ministrul este suspectat de asemenea că a întârziat să-și informeze consiliul de administrație cu privire la raportul E&Y și că a prezentat o sinteză trunchiată, potrivit Liberation.

Deschiderea acestei proceduri judiciare face posibilă opțiunea unei inculpări a lui Muriel Pénicaud, sub condiția ca judecătorii de instrucție să adune 'indicii grave sau concordante' la adresa sa.

Ancheta vizează, de asemenea, rolul pe care l-ar fi putut juca unii membri ai cabinetului lui Emmanuel Maron la Ministerul Economiei.

Emmanuel Macron și cabinetul său 'sunt total în afara acestei cauze', a dat asigurări la 8 martie ministrul finanțelor, Michel Sapin, după primele dezvăluiri ale săptămânalului satiric Le Canard enchaine cu privire la evenimentul controversat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

2 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

3 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

4 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie