Judecătorul lui Dan Voiculescu, ridicat de DNA şi dus la audieri. El ar fi acuzat de luare de mită

Judecătorul lui Dan Voiculescu, ridicat de DNA şi dus la audieri. El ar fi acuzat de luare de mită

UPDATE 10.54 Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut aviz Consiliului Superior al Magistraturii pentru reţinerea magistratului Mustaţă.

UPDATE 10.50 Potrivit unor surse judiciare, judecătorul Stan Mustaţă era cunoscut ca fiind „unul care primea mită”. Mai mult, în acest caz ar exista şi interceptări din timpul unor discuţii în care magistratul cerea mită.

Aceleaşi surse au precizat că faptele comise de magistrat ar avea legătură şi cu dosarul în care este judecat Dan Voiculescu, dar şi cu alte cauze, printre care şi contestaţia la executare înaintată de Mihai Stoica.

În cazul lui Mihai Stoica, magistraţii au amânat judecarea contestaţiei privind anularea pedepsei pentru 23 mai după ce avocaţii acestuia au depus la dosar minuta unei decizii a Înaltei Curţi privind aplicarea prescripţiei penale.

Potrivit acestei decizii, prescripţia este o instituţie autonomă, motiv pentru care magistraţii o pot aplica în funcţie de Codul penal - fie cel vechi, fie cel nou - în funcţie de cel care îi este mai favorabil inculpatului.


Astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti, era programat un nou termen în dosarul „ICA” în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alte 11 persoane sunt acuzate de fapte de corupţie privind modul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Pe 8 aprilie, judecătorul Stan Mustaţă a formulat o cerere prin care ceruse să se abţină pe motiv că au apărut în presă materiale „neadevărate“, în care se relatau presupuse interese ale sale în acest dosar. El preciza că această cerere o formulează pentru a elimina orice dubiu sau suspiciune.

Magistratul Stan Mustaţă refuza să judece acest dosar pentru că numele său este menţionat în referatul DNA de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu, care ar fi luat mită peste 600.000 de euro pentru a-l elibera din închisoare pe Dinel Staicu.

„Cu prilejul întâlnirii pe care a avut-o cu martora denunţătoare R.I.A., la data de 03.07.2013, învinuita Dascălu Adriana a precizat că trebuie neapărat să remită suma de 100.000 euro judecătorilor Cîrstoiu Veronica şi Mustaţă Stan de la Curtea de Apel Bucureşti, respectiv câte 50.000 euro fiecăruia dintre aceştia, pentru «dirijarea» dosarului nr. 388/P/2012, la momentul sesizării instanţei de judecată prin rechizitoriu, la un complet favorabil care va pronunţa o hotărâre avantajoasă”, a relatat presa.

Dan Voiculescu, 5 ani de închisoare cu executare

În dosarul „ICA“ pe 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani.

Atunci, instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Alături de omul de afaceri a fost condamnat şi celebrul medic nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi, la şase ani de închisoare, dar şi alte 11 persoane.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?