Jurnal de război/Armata Rusiei din Ucraina, în pragul colapsului! Soldații, speriați de moarte din cauza „dihăniilor” HIMARS

Jurnal de război/Armata Rusiei din Ucraina, în pragul colapsului! Soldații, speriați de moarte din cauza „dihăniilor” HIMARS

Bătălia pentru Donbas. Linia Siversk-Soledar-Bakhmut. Peste 10 atacuri în ultimele 24 de ore au încercat rușii, înspre cele 3 localități importante, însă ca și în ultimele 45 de de zile, nu au avut niciun fel de reușită. Ieri, rușii au cerut 2 ore pauză a operațiunilor pentru a-și aduna morții, scrie pe Facebook Radu Hossu, unul dintre comentatorii avizați ai situației de pe frontul ucrainean.

Armata Ucraineană a început un contraatac, cu potențial ridicat de contraofensivă, despre care nu se discută în mod oficial nicăieri, decât pe canalele de Telegram ale rușilor.
- Harkiv. Legat de informația de mai sus, informațiile verificate sunt cele din imagini geolocalizate și indică într-adevăr că acest contraatac este cât se poate de real și șocant. Pe canalele de Telegram rușii Care spun următoarele: "Suntem f**ți din toate părțile" - referindu-se la faptul că Armata Ucraineană a lansat un asalt cu arme combinate (artilerie, infanterie, aerian) către Balakliya.
- Harkiv. Periferia de la nord-estul orașului Balakliya, Verbivka, a fost deja capturat astăzi. Pe un canal de Telegram al trupelor Speznas rusești, s-a instaurat panica, iar unul dintre ruși au spus "vom avea o noapte plină de atacuri. Măcar ăia din Izium sunt liniștiți", la care un altul, i-a răspuns: "O să fie HIMARSați și ei, nu-ți face griji. Suntem f**ți din toate părțile". Restul liniei din zona Harkiv este neschimbată de ieri. De ce este acest atac atât de important voi detalia în partea de opinie.
- Bătălia pentru Donbas. Linia Izium-Sloviansk. Încă o surpriză. După ce că acum 2 zile Armata Ucraineană a reușit pentru prima dată după 3 luni să-și facă un cap de pod la nord de râul Siverki Donetsk cucerind Ozerne, acum l-au reușit pe al doilea: au intrat în Staryi Karavan. Imaginile geolocate au arătat Armata Ukr în mijlocul localității. Râurile sunt elemente geografice extrem de greu de depășit, faptul că Ukr reușește atât de ușor să le depășească indică o degradare ridicată a apărării ruse în această axă. Prin urmare, rușii pierd teren inclusiv acolo unde considerau că sunt siguri. Pe frontul Donbas.
- Bătălia pentru Donbas. Linia Siversk-Soledar-Bakhmut. Peste 10 atacuri în ultimele 24 de ore au încercat rușii, înspre cele 3 localități importante, însă ca și în ultimele 45 de de zile, nu au avut niciun fel de reușită. Ieri, rușii au cerut 2 ore pauză a operațiunilor pentru a-și aduna morții. Evident, Armata Ukr le-a permis acest lucru. Este pentru prima dată când rușii cer asta, indicator că cel puțin temporar nu mai au capacitatea de a genera baraj de artilerie și raderea de pe suprafața pământului orașe, localități și terenuri întregi.
- Axa sud. rușii nu au nici aici niciun fel de reușită. În schimb lovesc cu artilerie activă orașul Nikopol. De unde? Din jurul ZNPP (Zaporojie Nuclear Power Plant), practic operaționalizând terorismul nuclear, într-un mod convențional. Deja în ultima săptămână zeci de civili din Nikopol au murit, din care 3 copii.
- Bătălia pentru Herson. Contraofensiva funcționează conform planului, din informațiile oficiale ale MoD Ukr. Din păcate (sau din fericire) nu avem informații noi importante, altele decât că cea de-a treia linie defensivă din fața orașului Herson - aeroportul Chornobaivka a fost din nou atacat (a 42-a oară, dacă am ținut bine numărătoarea).
- Bătălia pentru Herson. În toate axele s-au înregistrat avansuri ale ucrainenilor. HIMARSurile au lovit dincolo de Herson, pe malul estic în Nova Kakhovka și Oleshky, unde rușii au avut cele mai mari depozite de muniție. În acest moment, toate liniile de comunicații terestre rusești (GLOC - Ground Line of Communication) sunt în raza artileriei reactive sau obuzelor Ukr sau ale HIMARS.
- Mykolaiv și Odesa sunt bombardate doar în zonele civile, ca răzbunare a rușilor pentru pierderile armate.
- Pe 8 Septembrie, Alianța pentru Ucraina (formatul Ramstein) se va întâlni din nou pentru a pune în aplicare planurile pentru toamnă-iarnă.
----
Contra atacul din Harkiv Oblast:
Legenda hărții de mai jos:
1. Balakliya
2. Kupiyansk
3. Izium
M03 - GLOC Veliky Burluk/Kupiansk-Izium
P79 - GLOC Kupiansk-Izium
Este o hartă în hartă, ca să vă dați seama de localizare. Am lucrat vreo 2 ore la ea și tot zici că-i desenată de un copil de 12 ani arată. #atâtsaputut
De ce este atât de important acest atac? După (sper) se vede din hartă, distanța dintre Balakliya și Kupiansk este de aproximativ 55 km. Kupiansk este cel mai mare nod de comunicații controlat de ruși în Harkiv Oblast și este folosit ca centru de comandă, fiind și alături de Veliky Burluk, orașul în care există cele mai mari depozite de muniție și echipament militar rusesc care deservesc frontul Izium.
Fără Kupiansk, frontul Izium colapsează într-un timp relativ scurt, iar dacă nu colapsează, cel puțin este expus și extrem de vulnerabil. M03, GLOC-ul folosit de ruși pentru a "hrăni" linia 1 și 2 de apărare din estul (pentru ei vest) Harkiv Oblast este în acest moment sub controlul artileriei Ukr, iar asta va afecta și mai tare șansele ca Frontul Izium să reziste atacurilor din sudul Izium, spre Lyman și Yampil, despre care am scris mai sus (capetele de pod peste Seversky Donets).
În speranța că nu v-am plictisit prea mult cu detaliile tehnice, vreau vreau doar să evidențiez câteva lucruri:
- Războiul din Ucraina avansează rapid în faza a 3-a în care Ucraina are inițiativa pe aproape toate fronturile.
- Ucraina este în acest moment, cel puțin limitat, capabilă să recâștige teritorii pierdute în primele luni de război, iar ceea ce eu cred este că ceea ce vedem acum este doar începutul a ceea ce urmează în această lună și luna următoare.
- rusia și-a deteriorat la nivel extrem trupele de elită VDV-ul, Speznas sau alte trupe, cu toate că a încercat să folosească trupele separatiste în Donbas sub formă de carne de tun, iar acestea nu mai vor să lupte în altă parte - vezi Brigada 127 care a transmis că ea nu vrea să lupte în Herson.
- Răsăritul, despre care tot am spus că apune și lumea râdea de noi, pare-se că nu apune, ci este pe punctul de a se prăbuși.
Nimic din aceste victorii mici, dar extrem de importante nu s-ar fi putut întâmpla dacă în primele săptămâni Moralul nu bătea Metalul. Dar l-a bătut. Dacă unitatea vestică nu devenea solidă și nu rezista până în acest moment.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...