Jurnalistă din Rusia, spionată cu un software produs de o companie israeliană

Jurnalistă din Rusia, spionată cu un software produs de o companie israeliană

Telefonul jurnalistei ruse Galina Timcenko a fost spionat cu ajutorul unui software produs de compania israeliană NSO, a stabilit o anchetă citată miercuri de Reuters și preluată de Agerpres.

FOTO Arhivă

Investigaţia, efectuată în colaborare de laboratorul canadian de monitorizare a internetului Citizen Lab şi de grupul pentru drepturi digitale Access Now, a arătat că telefonul jurnalistei a fost infectat cu spyware (program de acces ilegal la un terminal) în 10 februarie sau la o dată apropiată. Cercetătorii nu au putut însă determina cine a efectuat atacul informatic.

Timcenko este co-fondatoare şi editor al site-ului independent de ştiri Meduza. Ea se afla la Berlin când a fost victima operaţiunii de hacking (piraterie informatică).

Mai multe grupuri de protecţie a presei au condamnat presupusa urmărire a telefonului. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor a arătat că „jurnaliştii şi sursele lor nu sunt în siguranţă dacă sunt spionaţi”.

Într-un articol publicat miercuri de Meduza, Galina Timcenko a afirmat că hackerii au făcut-o să se simtă „ca şi cum ar fi fost dezbrăcată în piaţă”.

NSO a comunicat printr-un e-mail că anchetează întotdeauna „afirmaţiile credibile despre utilizarea necorespunzătoare” a software-ului pe care îl produce, dar nu a precizat dacă a început o anchetă şi în acest caz şi nu a răspuns la solicitarea de a da un exemplu de astfel de investigaţie efectuată în trecut.

Compania israeliană a fost acuzată de mai multe ori de cercetători, parlamentari şi jurnalişti că ajută guvernele la spionarea opozanţilor politici şi la subminarea presei independente. În 2021, guvernul SUA a inclus NSO pe lista neagră, din motive legate de drepturile omului.

Timcenko este cunoscută ca o reprezentantă importantă a presei independente ruse. Ea a mutat site-ul Meduza în Letonia după ce a fost concediată din funcţia de editor deoarece a intrat în conflict cu autorităţile de la Moscova. Meduza este apreciată ca o sursă relevantă de ştiri în contextul invaziei ruse în Ucraina, transmite Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat