Justificarea ambasadorului României în Kenya pentru derapajul rasist. Cum a încercat să se scuze

Justificarea ambasadorului României în Kenya pentru derapajul rasist. Cum a încercat să se scuze

România și-a rechemat ambasadorul din Kenya la București, după ce trimisul său la Nairobi a comparat diplomații africani cu o maimuță, în timpul unei întâlniri pe care o prezida. La 4 zile de la această gafă, Dragoș Viorel Țigău și-a prezentat scuzele, după o oarecare ezitare.

Dragoș Viorel Țigău, ambasadorul României în Kenya FOTO Twitter

„Grupul African ni s-a alăturat”, a spus ambasadorul Dragoș Tigau când o maimuță a apărut la o fereastră din sala de conferințe, potrivit scrisorii în care își cere scuze, văzută de CNN.

Documentele confidențiale obținute de CNN dezvăluie indignarea diplomaților africani care au amenințat că vor ieși de la întâlnirile la care a participat ambasadorul.

Grupul African condamnă în termeni cât mai duri declarațiile insultătoare, rasiste și degradante”, a scris Chol Ajongo, ambasadorul Sudanului de Sud în Kenya, care conduce diplomații africani la Nairobi.

Un alt document spunea că ambasadorul adjunct al Rusiei „l-a mustrat” pe oficialul român pentru afirmațiile sale pentru care și-a cerut scuze „după o oarecare ezitare”.

Două scrisori au fost trimise de Țigău diplomaților africani, la patru zile distanță. Acesta a spus inițial că aceste comentarii au venit în timpul „întâlnirii lungi și aprinse ” și au fost o încercare de „relaxare a atmosferei”. Ulterior a retras acest paragraf din scrisoare, arată sursa citată.

A considerat comentariul drept glumă

O sursă diplomatică europeană apropiată ambasadorului a declarat pentru CNN că acesta „nu are nicio înclinație rasistă” și a considerat comentariul drept o glumă.

Sub protecția anonimatului, acesta a adăugat: „dacă ieșea o pasăre, o șopârlă sau un șarpe, sunt sigură că ar fi spus același lucru”, a susținut sursa.

Ministerul de Externe al României a declarat că a aflat despre incident abia pe 8 iunie, deși acesta a avut loc la sfârșitul lunii aprilie.

Într-un comunicat al instituției s-a anunțat că se speră ca incidentul izolat să nu afecteze „relațiile profunde” ale acesteia cu țările africane.

MAE român regretă profund această situație, își transmite scuzele tuturor celor afectați și respinge și condamnă cu fermitate toate comportamentele și atitudinile incompatibile cu respectul reciproc”, se arată în comunicat.

Ce a putut să spună la o reuniune ONU

Sâmbătă, 10 iunie,Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a fost declanșată deja procedura de revocare a ambasadorului Țigău din funcție. Măsura vine după incidentul petrecut la sfârșitul lunii aprilie.

În cadrul unor discuții cu grupul de diplomați din Europa de Est în timpul unei reuniuni la ONU, aceasta a afirmat că „grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere, conform site-ului Kenyan Foreign Policy .

Comentariul, perceput de o parte dintre cei care au participat la întâlnire ca fiind insensibil și lipsit de respect, a determinat grupul african de diplomați să solicite clarificări.

De asemenea, în comunicatul MAE se precizează că imediat ce instituția a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie 2023, ministrul afacerilor externe a dispus ca ambasadorul român în Republica Kenya să se deplaseze în regim de urgență în țară. Corpul de Control și Evaluare Diplomatică (CCED) al MAE va declanșa imediat procedurile necesare aferente, inclusiv pentru stabilirea măsurilor interne ale MAE care se impun în situația dată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat