Justin Trudeau nu vrea să dezbată locul monarhiei: „Pentru mine nu e o prioritate”

Justin Trudeau nu vrea să dezbată locul monarhiei: „Pentru mine nu e o prioritate”

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, nu a dorit, duminică, să redeschidă discuția constituțională cu privire la locul monarhiei britanice, al cărei suveran este automat liderul statului Canada, relatează AFP, conform Agerpres .

Trudeau afirmă că monarhia constituțională oferă „o stabilitate remarcabilă". FOTO EPA-EFE

Pentru mine, nu este o prioritate. Nici măcar nu este ceva ce intenţionez să dezbat", a afirmat liderul guvernului canadian într-un interviu oferit pentru Radio-Canada la Londra, cu o zi înainte de desfășurarea funeraliilor reginei Elisabeta a II-a.

A face o schimbare atât de profundă într-un sistem care este printre cele mai bune, cel mai stabil din lume, pentru mine, acum, nu este o idee bună", a mai declarat Justin Trudeau, amintind „un moment complex şi complicat".

Fostă colonie britanică, care a devenit independentă în anul 1867, Canada este o monarhie constituțională cu suveranul Regatului Unit ca lider de stat. Astfel, în prezent regele Charles al III-lea este oficial „regele Canadei”.

După moartea reginei Elisabeta a II-a, discuția asupra locului monarhiei a fost relansată. Conform unui sondaj Ipsos efectuat pentru Global News, 58% dintre canadieni își doresc organizarea unui referendum cu privire la actualul statut al ţării.

Potrivit sondajului, care a fost publicat vineri, a fost înregistrată o creștere de cinci puncte într-un an. În plus, doar 44% dintre canadieni afirmă că au o părere favorabilă despre noul suveran britanic.

În parlamentul federal, separatiștii din Quebec au solicitat recent încheierea legăturilor cu Coroana britanică, în vreme ce opoziția de stânga a NPD, fără a o face o prioritate, vrea abolirea monarhiei.

Pentru premierul canadian, însă, monarhia constituțională oferă „o stabilitate remarcabilă". „Este un sistem care funcţionează, într-o eră în care vedem că instituţiile noastre democratice şi democraţiile noastre din întreaga lume se prăbuşesc puţin", a afirmat Trudeau, care a vorbit, sâmbătă, cu regele Charles al III-lea.

Am trăit prin dezbateri constituţionale. Schimbarea sistemului nostru de guvernare, în orice moment, este dificilă", a mai declarat premierul canadian, referindu-se la cele două referendumuri privind independenţa Quebecului (1980 şi 1995).

Justin Trudeau a avut ocazia să o întâlnească de mai multe ori pe regina Elisabeta a II-a. După moartea ei, premierul canadian a afirmat, cu lacrimi în ochi, că suverana „a fost una din persoanele sale preferate din lume" şi că sfaturile ei îi „vor lipsi enorm".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”