Justiția americană a admis plângerile împotriva sistemului de recunoaștere facială al Facebook

Justiția americană a admis plângerile împotriva sistemului de recunoaștere facială al Facebook

Facebook va trebui să răspundă în fața justiției din California în legătură cu colectarea ilegală a datelor private ale utilizatorilor, legate de un instrument servind la identificarea automată a persoanelor care figurează în fotografiile publicate pe rețeaua sa, informează agenția France Presse.

Foto: (c) Dado Ruvic / REUTERS

Judecătorul din San Francisco, James Donato a respins joi un apel al rețelei sociale americane și a găsit admisibile plângerile a trei utilizatori care reproșează Facebook că a colectat "în secret și fără acordul lor" datele biometrice legate de chipul lor și apoi le-au folosit pentru a face recunoaștere facială.

Litigiul se referă la o funcție lansată de Facebook în anul 2010 care sugerează numele utilizatorilor identificați după fotografiile publicate pe rețea.

Această funcție se bazează pe un program de recunoaștere facială care scanează fotografiile din rețea, unde persoanele sunt deja identificate, pentru a forma un fel de profile care listează caracterele geometrice ale feței proprii fiecărui individ în parte. Aceste profiluri sunt apoi comparate cu noi imagini postate pentru a face identificarea.

"Instanța acceptă ca adevărate afirmațiile reclamanților potrivit cărora tehnologia de recunoaștere facială a Facebook include o scanare a geometriei feței fără consimțământul reclamanților", se spune în decizia scrisă a judecătorului James Donato, care a considerat "plauzibilă" cererea lor de compensare daune-interese.

Instrumentul de recunoaștere facială al Facebook a ridicat deja îngrijorări cu privire la respectarea vieții private a utilizatorilor în Europa, în urma cărora gigantul informatic a suspendat utilizarea acestuia în anul 2012.

AGERPRES/(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Conspirația tăcerii / Cine este femeia care a accidentat mortal două fete în București și a fost lăsată în liber…

2 Așa o fi?

3 Farmacist-șef al Spitalului Universitar CF Cluj: „SARS-CoV-2 a fost creat în Danemarca de către Institutul Pas…

4 Cristian Diaconescu va fi, cel mai probabil, președintele PMP. Se pregătește fuziunea cu PNL

5 ULTIMA ORĂ Șeful serviciului secret al MAI din Suceava, săltat de procurorii DNA