Justiția americană a admis plângerile împotriva sistemului de recunoaștere facială al Facebook

Facebook va trebui să răspundă în fața justiției din California în legătură cu colectarea ilegală a datelor private ale utilizatorilor, legate de un instrument servind la identificarea automată a persoanelor care figurează în fotografiile publicate pe rețeaua sa, informează agenția France Presse.

Foto: (c) Dado Ruvic / REUTERS

Judecătorul din San Francisco, James Donato a respins joi un apel al rețelei sociale americane și a găsit admisibile plângerile a trei utilizatori care reproșează Facebook că a colectat "în secret și fără acordul lor" datele biometrice legate de chipul lor și apoi le-au folosit pentru a face recunoaștere facială.

Litigiul se referă la o funcție lansată de Facebook în anul 2010 care sugerează numele utilizatorilor identificați după fotografiile publicate pe rețea.

Această funcție se bazează pe un program de recunoaștere facială care scanează fotografiile din rețea, unde persoanele sunt deja identificate, pentru a forma un fel de profile care listează caracterele geometrice ale feței proprii fiecărui individ în parte. Aceste profiluri sunt apoi comparate cu noi imagini postate pentru a face identificarea.

"Instanța acceptă ca adevărate afirmațiile reclamanților potrivit cărora tehnologia de recunoaștere facială a Facebook include o scanare a geometriei feței fără consimțământul reclamanților", se spune în decizia scrisă a judecătorului James Donato, care a considerat "plauzibilă" cererea lor de compensare daune-interese.

Instrumentul de recunoaștere facială al Facebook a ridicat deja îngrijorări cu privire la respectarea vieții private a utilizatorilor în Europa, în urma cărora gigantul informatic a suspendat utilizarea acestuia în anul 2012.

AGERPRES/(autor: Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

3 Băsescu și Ponta, bălăcăreală la Cocina TV! Ponta: După şase seara, culcaţi-vă / Băsescu: E tonul prostului

4 Numărul cazurilor noi de coronavirus se menține uriaș / 592 de cazuri de infectare cu Covid după 14.680 de teste…

5 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!