Justiţia americană a autorizat extrădarea fostului preşedinte peruan Alejandro Toledo, anchetat pentru corupţie

Justiţia americană a autorizat extrădarea fostului preşedinte peruan Alejandro Toledo, anchetat pentru corupţie

Un tribunal federal din California a autorizat marţi extrădarea fostului preşedinte peruan Alejandro Toledo către ţara sa, unde este anchetat într-un amplu dosar de corupţie, informează AFP.

Toledo, 75 de ani, a condus Peru din 2001 până în 2006 şi este acuzat de autorităţile de la Lima de corupţie în legătură cu grupul brazilian Odebrecht, cel mai mare conglomerat în domeniul construcţiilor din America Latină. Fostul preşedinte al Peru locuia în California, unde a fost arestat în iulie 2019.

În mai 2018, Peru a transmis către SUA o cerere de extrădare ce îl viza pe Alejandro Toledo, suspectat că a primit 20 de milioane de dolari mită din partea grupului Odebrecht pentru acordarea de contracte de lucrări publice.

Fostul preşedinte a dezminţit aceste acuzaţii.

Grupul brazilian se află în centrul unui amplu scandal ce vizează clasa politică din Peru şi din alte ţări ale Americii Latine.

Tribunalul federal care a examinat cererea de extrădare a apreciat drept "suficiente dovezile de înţelegere secretă şi de spălare de bani", potrivit deciziei date marţi.

Acum, după ce justiţia a dat undă verde, decizia finală asupra extrădării lui Alejandro Toledo, plasat în arest la domiciliu în California, îi revine guvernului american.

Potrivit Departamentului Justiţiei din SUA, Odebrecht a distribuit timp de un deceniu 788 de milioane de dolari în total, în circa zece ţări latino-americane, pentru a câştiga contracte. Conglomeratul a recunoscut că a plătit 29 de milioane de dolari mită în Peru, în perioada 2005-2014. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”