Justiţia italiană cere inculparea vicepremierului Salvini pentru respingerea debarcării unui grup de migranţi

Justiţia italiană cere inculparea vicepremierului Salvini pentru respingerea debarcării unui grup de migranţi

Un tribunal special italian a cerut joi punerea sub acuzare a vicepremierului şi ministru de interne Matteo Salvini pentru că acesta a refuzat anul trecut debarcarea în Italia a unui grup de 150 de migranţi, relatează agenţia Reuters.

Cazul s-a aflat deja în atenţia justiţiei, dar procurorii au decis să închidă acest dosar criticat pentru că ar fi motivat politic, dar respectivul tribunal a hotărât acum redeschiderea lui.

''Risc între 3 şi 15 ani de închisoare pentru că am blocat migranţi ilegali să vină în Italia. Am rămas fără cuvinte'', a scris Salvini pe Twitter. ''Aşa că întreb poporul italian: Să rămân în continuare ministru, exercitându-mi drepturile şi obligaţiile, sau să las vreun tribunal să decidă politica privind imigraţia ?'', a întrebat el mai departe.

Totuşi, pentru ca Salvini să ajungă în faţa instanţei este nevoie de un vot favorabil al Senatului de la Roma, unde partidul său de extremă dreapta Liga formează o majoritate împreună cu formaţiunea antisistem Mişcare 5 Stelle (M5S).

În dosarul deschis iniţial în luna august Salvini era acuzat de abuz de putere pentru refuzul de a accepta debarcarea acelui grup de migranţi. În final ei au fost debarcaţi în Italia, dar de atunci Salvini repetă ca nu va mai accepta ca nicio navă a vreunui ONG să mai aducă migranţi în Italia, estimând că această ţară a preluat deja un număr foarte mare de migranţi care vin din Africa în Europa şi cerând celorlalte state ale UE să contribuie de asemenea la primirea lor.

Salvini a retransmis şi joi acest mesaj, în timp ce o navă a ONG-ului german Sea Watch, care a salvat sâmbătă 47 de migranţi pe Mediterana, încă aşteaptă să fie primită într-un port european, după ce a fost refuzată de Italia şi Malta.

Cu două săptămâni în urmă o navă a aceluiaşi ONG a primit în final acordul autorităţilor din Malta să debarce pe această insulă grupul de 32 de migranţi pe care îi avea la bord numai după ce Germania, Franţa, Portugalia, Irlanda, România, Luxemburg, Olanda şi Italia au acceptat să preia aceşti migranţi împreună cu alţii salvaţi de nava unui alt ONG german sau aflaţi deja în Malta.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...