Justiţia spaniolă a clasat toate anchetele care îl vizau pe fostul rege Juan Carlos I

Justiţia spaniolă a clasat toate anchetele care îl vizau pe fostul rege Juan Carlos I

Justiţia spaniolă a clasat fără urmări juridice anchetele demarate împotriva fostului rege Juan Carlos I, deschizând astfel calea spre o eventuală întoarcere în Spania a fostului monarh, plecat în exil în Emiratele Arabe Unite în august 2020, a anunţat Parchetul General de la Madrid, citat de AFP.

Aceste anchete "nu permit exercitarea unei acţiuni penale împotriva Majestăţii Sale Juan Carlos de Bourbon (...) mai ales din cauza insuficienţei de dovezi incriminatoare, prescrierii delictelor şi a motivului inviolabilităţii legale" de care beneficia în calitate de şef de stat până în 2014, anul abdicării sale, a precizat Parchetul General spaniol într-un comunicat.

Cea mai importantă dintre cele trei anchete şi-a propus să stabilească încă din decembrie 2018 dacă fostul suveran, în prezent în vârstă de 84 de ani, a încasat un comision pentru atribuirea în beneficiul unui consorţiu spaniol, în 2011, a proiectului ce viza construirea unei linii ferate între Mecca şi Medina în Arabia Saudită.

O plată de 100 de milioane de dolari, efectuată de monarhia saudită în 2008 în conturile elveţiene ale unei fundaţii al cărei beneficiar era Juan Carlos I, s-a aflat în centrul acelui prim dosar. Însă, potrivit comunicatului de miercuri, Parchetul General de la Madrid a considerat că era vorba despre un "cadou" primit de Juan Carlos în calitatea sa de şef de stat.

Juan Carlos I a făcut obiectul altor două anchete ce vizau utilizarea unor cărţi de credit asociate conturilor bancare ale unor terţi, respectiv un fond presupus asociat fostului monarh spaniol în insula anglo-normandă Jersey, considerată un paradis fiscal.

Parchetul spaniol a publicat aceste concluzii miercuri, după o decizie similară a justiţiei elveţiene în decembrie 2021 care l-a vizat pe fostul suveran al Spaniei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina