Kârgâzstan: Guvernul a demisionat după ce partidul președintelui a părăsit coaliția majoritară

Kârgâzstan: Guvernul a demisionat după ce partidul președintelui a părăsit coaliția majoritară

Guvernul din Kârgâzstan a demisionat miercuri după ce partidul președintelui Almazbek Atambaiev a părăsit coaliția majoritară aflată la putere, a anunțat biroul președintelui, într-un comunicat citat de Reuters.

Partidul Social Democrat, cel mai mare din parlament, a decis luni să se retragă din coaliția majoritară, în urma refuzului aliaților săi de a sprijini reformele constituționale propuse de Atambaiev.

Acestea vizează să întărească prerogativele premierului, o funcție pe care Atambaiev ar putea-o prelua după expirarea mandatului prezidențial, în decembrie 2017, chiar dacă actualul șef al statului a dezmințit în august că ar avea această intenție.

Pentru a intra în vigoare, propunerile trebuie aprobate în cea de-a treia lectură, definitivă.

Kârgâzstan, stat central-asiatic majoritar musulman cu 6 milioane de locuitori, găzduiește o bază aeriană rusă și a cultivat relații apropiate cu Moscova sub președinția lui Atambaiev, după un deceniu de tulburări interne. Proteste violente desfășurate în 2005 și 2010 au dus la înlăturarea a doi președinți succesivi.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”