Khamenei: Rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA nu va avea impact asupra politicii Teheranului faţă de Washington

Khamenei: Rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA nu va avea impact asupra politicii Teheranului faţă de Washington

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite nu va avea impact asupra politicii Teheranului faţă de Washington, a declarat marţi liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, citat de Reuters.

"Politica noastră faţă de Statele Unite este clar stabilită şi nu se schimbă odată cu mutarea indivizilor. Nu contează pentru noi cine vine şi pleacă", a spus Khamenei într-un discurs transmis în direct la televiziunea de stat.

Khamenei a vorbit la aniversarea ocupării ambasadei americane de la Teheran în 1979, care a coincis cu ziua de naştere a profetului islamului, Mahomed.

"Atacul studenţilor asupra acestui bârlog de spioni a fost destul de potrivit şi înţelept", a spus Khamenei, referindu-se la studenţii islamişti radicali care au luat cu asalt ambasada, luând ostatici 52 de persoane timp de 444 de zile. De atunci, nu au existat relaţii diplomatice americano-iraniene.

În acest an, Iranul a anulat mitingurile şi alte evenimente marcând ocuparea ambasadei din cauza îngrijorărilor cu privire la răspândirea coronavirusului care a ucis aproximativ 36.000 de persoane în ţară, cel mai grav lovită din Orientul Mijlociu.

Candidatul democrat la scrutinul prezidenţial din SUA, Joe Biden, s-a angajat să se alăture din nou acordului nuclear din 2015 al Iranului cu şase puteri dacă Teheranul revine la respectarea acestuia.

În 2018, preşedintele Donald Trump a abandonat acordul, în virtutea căruia fuseseră ridicate sancţiunile financiare internaţionale asupra Iranului în schimbul limitării programului său nuclear.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a declarat luni pentru reţeaua americană de televiziune CBS că doreşte ca Statele Unite să se alăture acordului, dar că "re-angajamentul nu înseamnă renegociere", pentru că, "dacă am fi vrut să o facem, am fi făcut-o cu preşedintele (Donald) Trump acum patru ani".

Zarif a mai spus la CBS că "declaraţiile taberei Biden au fost mai promiţătoare, dar va trebui să aşteptăm şi să vedem".

Trump a declarat că vrea să ajungă la un acord mai amplu ce ar aborda de asemenea programul de rachete al Iranului şi activităţile regionale. Iranul a exclus orice negociere până când Washingtonul nu revine primul la acord. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /