Kiev: Manifestație ultranționalistă în sprijinul blocării transportului de cărbune din estul rebel al Ucrainei

Kiev: Manifestație ultranționalistă în sprijinul blocării transportului de cărbune din estul rebel al Ucrainei

Aproape o mie de manifestanți ultranaționaliști ucraineni au defilat duminică prin centrul Kievului pentru a marca sprijinul acordat blocării unei căi ferate care leagă regiunile rebele din est, producătoare de cărbune, de restul țării, transmite AFP.

"Avertizăm încă o dată autoritățile (ucrainene) care cumpără cărbune din teritoriile ocupate că fac acest lucru cu sângele vărsat", a declarat Mykola Kohanivski, comandantul batalionului de voluntari al Organizației naționaliștilor ucraineni (OUN), care luptă în estul Ucrainei împotriva separatiștilor proruși.

Pornind din Piața Independenței (Maidan) — aflată în centrul Kievului—, unde s-a desfășurat în 2014 mișcare de contestare proeuropeană care a dus la căderea regimului prorus al președintelui Viktor Ianukovici, manifestanții s-au îndreptat spre clădirile administrative ale noului guvern.

"Rușine guvernului corupt!", "Dușmanul este printre noi!", au scandat protestatarii care au fost escortați de mai multe sute de membri ai forțelor de ordine.

Potrivit unui corespondent al agenției France Presse aflat la fața locului, între manifestanți și polițiști s-au înregistrat violențe, în urma cărora șapte militanți ultranaționaliști, printre care Mykola Kohanivski, au fost arestați. Unii dintre aceștia au fost răniți la picioare și la cap.

Președintele ucrainean Petro "Poroșenko profită de acest comerț, din acest motiv se opune blocării", a afirmat unul dintre manifestanți, Evgheni, 51 de ani.

Joi, Petro Poroșenko a apreciat ca "factor destabilizator" blocarea de către ultranaționaliști ucraineni a căii ferate care leagă regiunile rebele din est de restul țării.

Kievul continuă să cumpere acest tip de cărbune care se găsește numai în estul separatist al țării și care este necesar pentru funcționarea termocentralelor ucrainene.

Acest flux continuă în pofida luptelor dintre separatiștii proruși și armata ucraineană, care a făcut circa 10.000 de morți în trei ani.

Kievul a decretat miercuri stare de urgență energetică, autoritățile depunând eforturi pentru a reduce consumul de energie electrică al țării.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea

5 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…