Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului de la Phenian, era adeptul unor reforme în Coreea de Nord (presă)

Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului de la Phenian, era adeptul unor reforme în Coreea de Nord (presă)

Fratele vitreg al președintelui nord-coreean Kim Jong-Un considera că în țara sa e nevoie de reforme și avea curajul de a-și exprima opiniile, a declarat vineri un jurnalist japonez care a scris o carte pe această temă, relatează AFP.

Jurnalistul Yoji Gomi de la Tokyo Shimbun spune că a avut numeroase discuții cu Kim Jong-Nam, asasinat luni pe aeroportul din Kuala Lumpur .

'Chiar dacă știa că se expune unui pericol, voia ca părerile lui să fie cunoscute la Phenian prin intermediul meu și al altor mass-media', a spus Gomi în cadrul unei conferințe de presă.

Jurnalistul japonez a relatat că prima sa discuție cu Kim Jong-Nam a avut loc în 2004 pe aeroportul din Beijing. Schimburile constante de mesaje au început în 2010, fiind urmate de interviuri la Macao și Beijing, în 2011, când cei doi au vorbit șapte ore.

Ultimul lor contact este un mesaj electronic primit de jurnalist în 2012, la puțin timp după moartea tatălui lui Kim Jong-Nam.

'Afirma că țara lui nu are nicio șansă să supraviețuiască fără reforme și fără măsuri de liberalizare similare celor luate în China', a declarat Gomi. 'Credea că puterea nu trebuie transmisă de la un urmaș la altul și că liderul trebuie ales printr-un proces democratic', a mai spus el.

Kim Jong-Nam spunea că nu l-a întâlnit niciodată pe fratele său vitreg mai mare, Kim Jong-Un, care i-a succedat la putere tatălui lor, Kim Jong-Il.

În pofida imaginii sale de playboy și de amator de jocuri de noroc, Kim i s-a părut lui Gomi 'un intelectual cu simțul umorului' care spunea că îi place 'să consume alcool și să cânte laolaltă cu oamenii obișnuiți, japonezi și sud-coreeni' și care spera că într-o bună zi 'toate zidurile ce divizează lumea se vor prăbuși'.

Kim Jong-Nam a fost prezentat, o vreme, drept succesorul lui Kim Jong-il, dar a căzut în dizgrație în 2001, după ce a fost reținut pe aeroportul din Tokyo deoarece avea asupra lui un pașaport dominican fals.

El ar fi spus atunci că dorea să viziteze Disneyland.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...