Kissinger: Zelenski a acceptat „în esenţă” scenariile pe care le-am conturat privind rezultatele războiului din Ucraina

Kissinger: Zelenski a acceptat „în esenţă” scenariile pe care le-am conturat privind rezultatele războiului din Ucraina

Declaraţiile au dat naştere unor controverse, după ce Kissinger a dat de înţeles că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei.

„Scopul declaraţiei de la Davos a fost de a sublinia că problema obiectivelor războiului trebuia să fie confruntată înainte de momentul în care războiului să devină unul care nu poate fi controlat politic. Când Zelenski a comentat, nu citise ce am spus eu. În cele mai recente declaraţii ale sale, a acceptat în esenţă ceea ce am subliniat la Davos. A acordat un interviu pentru Financial Times în care a acceptat ideea de bază”, a spus Kissinger, potrivit Digi24

La Davos, Kissinger a declarat că „ideal, linia de demarcaţie ar trebui să fie o întoarcere la status-quo-ul de dinainte. Războiul dincolo de acel punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei înseşi”. Ulterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat pe acesta: „Domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei, ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa”.

Kissinger: Există trei posibile rezultate ale acestui război

Veteranul diplomaţiei americane susţine că există trei posibile rezultate ale războiului din Ucraina. Toate cele trei scenarii „sunt încă deschise într-o oarecare măsură”, spune Kissinger.

Primul scenariu: Ucraina pierde 20% din teritoriu:

„Dacă Rusia rămâne acolo unde este acum, Ucraina pierde 20% din teritoriu şi cea mai mare parte a Donbasului, în principala zona industrială şi agricolă, şi o fâşie de pământ de-a lungul Mării Negre. Dacă rămâne acolo, va fi o victorie, în ciuda tuturor eşecurilor pe care le-au suferit la început. Iar rolul NATO nu va fi fost atât de decisiv pe cât se credea mai devreme”, spune Kissinger.

Al doilea scenariu: Recucerirea tuturor teritoriilor ucrainene:

„Celălalt rezultat este o încercare de a alunga Rusia din teritoriul pe care l-a dobândit înainte de acest război, inclusiv Crimeea, iar atunci problema unui război cu Rusia însăşi va apărea dacă războiul continuă”, a declarat fostul diplomat american.

Al treilea sceanriu: Revenirea la linia frontului din 24 februarie

„Al treilea rezultat, pe care l-am schiţat la Davos şi pe care, după impresia mea, Zelenski l-a acceptat acum, este dacă poporul ucrainean poate împiedica Rusia să realizeze vreo cucerire militară şi dacă linia de luptă revine la poziţia în care a început războiul, atunci Rusia va fi vizibil învinsă. Ucraina va reveni la teritoriile pe care le avea când a început războiul: linia de luptă post-2014. Va fi reînarmată şi strâns legată de NATO, chiar dacă nu va face parte din alianţă. Problemele rămase (n.red Crimeea şi Donbas) ar putea fi lăsate la negocieri. Ar fi o situaţie îngheţată pentru o vreme. Dar, aşa cum am văzut în reunificarea Europei, care a necesitat o perioadă lungă de timp, reunificarea poate fi realizată”, a mai spus Kissinger.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...