Klemm: Sunt de acord cu Cioloș. Acțiunea ANAF nu a influențat dreptul Antenei de a emite

Klemm: Sunt de acord cu Cioloș. Acțiunea ANAF nu a influențat dreptul Antenei de a emite

Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, a declarat, marți, că este de acord cu premierul Dacian Cioloș că acțiunea Agenției Naționale de Administrare Fiscală nu a influențat dreptul televiziunilor trustului Intact de a emite, precizând că ANAF a acționat doar pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească.

"Sunt de acord cu prim-ministrul Cioloș că acțiunea ANAF nu a influențat dreptul Antenei de a emite. ANAF doar a acționat pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă emisă de mult timp de recuperare a unor bunuri obținute prin acte de corupție și furate de la poporul român", a spus ambasadorul american, pe Facebook, într-o discuție cu românii.

Reamintim ca ANAF a notificat la inceputul saptamanii trecute Antena 3 si Antena 1 sa evacueze sediul din soseaua Bucuresti - Ploiesti in termen de cinci zile lucratoare.

Justitia a dispus in 2014, prin sentinta definitiva in dosarul ICA in care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de inchisoare, confiscarea imobilului situat in soseaua Bucuresti - Ploiesti, nr. 25 - 27, adica exact imobilul in care functioneaza Antena 3. De asemenea, Curtea a dispus confiscarea imobilului din Strada Girlei, acolo unde are sediul holdingul Grivco, fondat de Dan Voiculescu si cedat fiicelor sale. 

In aceeasi zi, premierul Dacian Ciolos a condamnat modul in care a actionat ANAF. Convocat de urgenta de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, premierul a declarat miercuri in fata senatorilor: "Vreau sa separ modul in care a actionat ANAF, pe care l-am condamnat si i-am atras atentia sefului interimar al ANAF, ca aceste reflexe trebuie sa dispara din toate institutiile care lucreaza cu cetatenii. E vorba in primul rand de respect. Nu voi accepta din partea niciunei institutii astfel de comportamente. Dar una e modul in care au actionat si un alt lucru este substanta si fondul pe care ANAF a actionat".

Seful Executivului a revenit miercuri seara cu precizari pe pagina sa de Facebook. Ciolos a reiterat ca saluta "fondul interventiei #ANAF", dar ca regreta "MODUL in care a actionat ANAF in acest caz si in altele, prin descindere in forta care poate fi interpretata ca intimidare".

Presedintele Klaus Iohannis a luat insa apararea Antenei 3 si a declarat, la intrebarea reporterului televiziunii: "Eu cred ca ati ajuns intr-o situatie neplacuta si inutila. In primul rand, cred ca libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative. In al doilea rand, aceasta abordare heirupista a ANAF mi se pare cel putin nepotrivita, daca nu discutabila".

"In fine, am constatat din discutiile pe care le-am avut ca exista deschidere la factorii de decizie si, cu siguranta, prin discutii asezate si calme, pana la urma se gasesc solutii convenabile", a continuat seful statului.

Ulterior, Klaus Iohannis si-a corectat declaratia de miercuri si a sustinut ca nu este un apropiat al trustului Intact si ca "nu exista niciun fel de intentie din partea mea sa apar pe cineva in fata legii". Presedintele a mentionat insa ca "oricand apare posibilitatea acestea (n.r. dreptul la exprimare si dreptul la informare) sa fie suprimate, nu neaparat dintr-o intentie, ci dintr-o abordare stangace, acest lucru trebuie atentionat".

Cum a prezentat Antena 3 descinderea

Luni, 15 februarie, Alessandra Stoicescu a anuntat ca, "in cateva clipe", este "foarte posibil sa vedeti trupele ANAF care intra in acest platou, ne legitimeaza si ne someaza sa parasim aceasta institutie in urmatoarele ore" (sursa).

Sub titlul "ANAF si-a trimis agentii sa ne scoata din sediu", Mihai Gadea a explicat ca "situatia este in felul urmator si cred ca dvs sunteti indreptatiti sa aveti informatiile exact asa cum sunt: in urma cu putin timp, cred ca sunt poate 2 ore, niste trupe de la ANAF, si cand spun trupe, e la propriu, au ajuns simultan la mai multe dintre sediile Antena 3. Au inceput sa-i legitimeze pe unii, cu toate ca noi stiam ca de legitimat in statul roman se ocupa politia. Au inceput sa-i legitimeze pe unii dintre colaboratorii nostri, pe unii dintre cei care lucreaza la Antena 3 sau la Antena 1, au inceput sa le faca fotografii, de parca erau niste infractori, si sa dea niste ordine de evacuare. De fapt, le-am cerut si nici macar n-au vrut sa ni-l dea in mana, un ordin de evacuare, ca trebuie sa parasim toate aceste cladiri in care emitem, in termen de 5 zile".

In cadrul aceleiasi emisiuni, Alessandra Stoicescu a aratat "imaginile masinilor care au venit" si a intarit ca este vorba despre "trupe", nu de o singura masina. "In timp ce noi vorbim, zona este impanzita de masini ale ANAF, la intimidare, firesc", a precizat aceasta. Din imaginile difuzate nu este, insa, clar despre cate masini este vorba.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”