Kosovarii care vin în UE pentru sejururi scurte nu mai au nevoie de vize

Kosovarii care vin în UE pentru sejururi scurte nu mai au nevoie de vize

Președinția Consiliului și reprezentanții Parlamentului European au ajuns la un acord cu privire la proiectul de regulament privind călătoriile fără viză pentru titularii de pașapoarte eliberate de Kosovo.

Uniunea Europeană. FOTO Shutterstock

Textul convenit trebuie acum să fie aprobat de Consiliu și de Parlamentul European înainte de a trece prin procedura oficială de adoptare.

Noile norme ar permite titularilor de pașapoarte kosovare să călătorească în UE fără viză pentru o perioadă de ședere de 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

Această scutire de obligația de a deține viză s-ar aplica de la data de începere a funcționării Sistemului european de informații și autorizații de călătorie (ETIAS) și, în orice caz, nu mai târziu de 1 ianuarie 2024, se arată pe site-ul Consiliului European.

Context

Kosovo a înregistrat progrese semnificative în toate componentele foii de parcurs privind liberalizarea vizelor. Pe baza acestei evaluări, Comisia a propus eliminarea obligativității vizelor pentru titularii de pașapoarte eliberate de Kosovo. Exonerarea de obligația de a deține viză va asigura că întreaga regiune a Balcanilor de Vest se află sub același regim de vize.

Comisia va continua să monitorizeze în mod activ punerea în aplicare a acestor cerințe, inclusiv alinierea politicii în materie de vize, prin intermediul mecanismului de liberalizare post-viză.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

4 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?