Kosovo amână din nou, la solicitarea SUA, amendarea șoferilor cu plăcuțe de înmatriculare emise de Sebia. Avertismentul lui Aleksandr Vucici

Kosovo amână din nou, la solicitarea SUA, amendarea șoferilor cu plăcuțe de înmatriculare emise de Sebia. Avertismentul lui Aleksandr Vucici

Autorităţile din Kosovo şi-au amânat din nou, la solicitarea Statelor Unite, implementarea deciziei de a-i amenda pe şoferii care nu renunţă la plăcuţele de înmatriculare emise de Serbia.

FOTO Profimedia

Amânarea este pentru un termen de 48 de ore, informează Reuters, potrivit Agerpres .

„Accept solicitarea (ambasadorului Statelor Unite, n. red.) privind o amânare de 48 de ore. Mă bucur să lucrez cu Statele Unite şi cu UE la găsirea unei soluţii pe parcursul următoarelor două zile”, a transmis pe Twitter marţi dimineaţa premierul kosovar Albin Kurti.

Începând de marți dimineață, de la ora locală 08.00, poliţiştii kosovari ar fi trebuit să înceapă să-i amendeze pe cei care nu şi-au schimbat plăcuţele de înmatriculare emise de Serbia cu cele ale Kosovo. Aproximativ 10.000 de şoferi sunt vizați de această măsură.

Tensiunile dintre Belgrad şi Priștina au cunoscut o nouă intensificare după decizia Guvernului din Kosovo de a aplica treptat, de la 1 noiembrie, decizia de înlocuire a plăcuţelor de înmatriculare auto emise de Serbia cu unele locale. Această decizie a provocat furie la Belgrad și violenţe în zone din Kosovo locuite de minoritatea sârbă. Recent, sute de poliţişti, judecători, procurori şi alţi funcţionari de stat din minoritatea sârbă şi-au dat demisia în semn de protest.

Atât Statele Unite, cât şi Uniunea Europeană sunt îngrijorate de o reapariţie a violenţelor interetnice.

Luni, Serbia şi Kosovo s-au întrunit sub medierea UE, dar cele două părți nu au reuşit să ajungă la un acord în disputa cu privire la plăcuţe.

Luni seara târziu, preşedintele sârb Aleksandar Vucici a declarat că ţara sa va opri emiterea şi înnoirea plăcuţelor de înmatriculare pentru partea de nord a Kosovo, dar a avertizat că tensiunile sunt în creştere.

„Am primit puţin mai devreme cele mai noi informaţii, situaţia este foarte dificilă şi în pragul conflictului”, a spus Vucici.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale