Kovesi anunță APOCALIPSA! EXPLODEAZĂ Dosarul EADS: „Sunt sute de persoane implicate. Lucrăm cu Parchetul din Germania”

Kovesi anunță APOCALIPSA! EXPLODEAZĂ Dosarul EADS: „Sunt sute de persoane implicate. Lucrăm cu Parchetul din Germania”

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, anunta ca in curand va exploda si dosarul EADS, in care sunt implicate nume grele din politica. Intr-un interviu acordat Ziare.com , Kovesi a explicat de ce lucrurile se misca mai incet in acest dosar si cate persoane sunt implicate. 

DNA si Parchetul din Germania infiinteaza o echipa comuna pentru anchetarea dosarului EADS, in baza unui acord semnat recent. Verificam mai multe fapte de abuz in serviciu, suspectam si infractiuni de luare si dare de mita, sa speram ca vom avea un raspuns cat de curand si in acest dosar, a anuntat procurorul sef DNA Laura Codruta Kovesi. 

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Laura Codruta Kovesi a declarat ca din dosarul Microsoft a fost disjuns un dosar pentru spalare de bani, in care sunt implicate firmele prin conturile carora au fost tranzactionate sume de bani. Sunt vizate si persoane care au fost initial cercetate si au primit o solutie de netrimitere in judecata.

Întrebările și RĂSPUNSURILE pe tema Microsoft/EADS:

In dosarul Microsoft au venit primele pedepse, derizorii de mici in opinia aproape majoritara, cu atat mai mult cu cat sunt cu suspendare. Doar atat a insemnat dosarul Microsoft?

Sentinta nu e defintiva, DNA a declarat o cale de atac. Din acest dosar este disjunsa o parte care vizeaza infractiuni de abuz de serviciu, in care sunt suspectate persoane care au participat la incheierea contactului, persoane cu functii importante. Asteptam sa finalizam si acest dosar, deocamdata avem in curs un raport de constatare a prejudiciului, pe care trebuie sa-l determinam. 

Deci cele 11 milioane stabilite deja in prima instanta nu reprezinta tot prejudiciul din dosarul Microsoft?

Doar o parte. Din dosarul initial s-a disjuns pentru mai multe fapte, inclusiv pentru infractiuni pentru spalare de bani chiar si pentru persoane care au fost initial cercetate si au primit o solutie de netrimitere in judecata. Deci este inca un dosar in lucru. 

Exista o nemultumire ca Florica si Pescariu ar fi ramas nu numai nepedepsiti, ci si cu banii.

Pentru cele doua persoane a fost retinuta initial o infractiune de cumparare de influenta pe care au denuntat-o inainte ca organele judicare sa fi fost sesizate pentru aceasta fapta. Nu DNA i-a iertat, legea ii iarta. Si inainte de 1989 exista aceasta dispozitie in Codul Penal: persoanele care denunta fapte de coruptie inainte ca ele sa fi fost cunoscute de organul judiciar sunt aparate de pedeapsa.

Nu fac mai multe comentarii, pentru ca din acest dosar a fost disjunsa o parte care vizeaza infractiuni de spalare de bani si in care sunt implicate firmele prin conturile carora au fost tranzactionate sume de bani in legatura cu faptele de coruptie pe care le investigam. Ancheta nu e finalizata, deci nu pot spune cine a scapat si cine nu a scapat. Vom vedea cand vom avea solutii definitive in dosarul disjuns. 

Parte din Microsoft este dosarul EADS, asteptat demult. In aceasta parte nu s-a intamplat nimic la vedere.

In acest dosar noi verificam mai multe fapte de abuz in serviciu, suspectam si infractiuni de luare si dare de mita. Nu s-au facut inculpari pana acum. E un dosar complex cu multe activitati care trebuie verificate, contractele s-au derulat pe o perioada mare de timp, sunt sute de functionari implicati.

De curand am semnat un acord pentru infiintarea unei echipe comune de ancheta cu Parchetul din Germania. Deci vom avea un schimb de informatii si cu colegii din Germania. Sa speram ca vom avea un raspuns cat de curand si in acest dosar.

Procurorul care are aceasta investigatie are peste 100 de dosare, o parte din Microsoft precum si alte dosare deja cunoscute publicului, complexe. Pentru ca nu avem toate resursele in acest moment, investigatiile merg mai incet. Este greu sa ii ceri unui procuror cu 120 de dosare sa lucreze ritmic in toate. Microsoft si EADS sunt prioritati, dar e un singur procuror. Am incercat sa suplinim procurorul prin atribuirea unui numar mai mare de politisti.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...