Kovesi cere statelor UE crearea unei „forţe de elită” compusă din anchetatori financiari „cu înaltă calificare”

Kovesi cere statelor UE crearea unei „forţe de elită” compusă din anchetatori financiari „cu înaltă calificare”

„Cer tuturor autorităţilor naţionale abilitate să preia această practica deja dovedită şi să formeze unităţi specializate în sustinerea cercetărilor noastre, care să cuprindă anchetatori pentru probleme financiare şi impozite. Propun să formam în interiorul UE o forţă de elită compusă din anchetatori financiari cu înaltă calificare, dar care să-şi desfăşoare activitatea şi dincolo de graniţele UE”, a scris Kovesi, în publicaţie Die Welt.

Fosta şefă a DNA susţine că EPPO este singura structură care poate acţiona la bandele de infractori de pe cuprinsul mai mult state, având 35 de birouri în 22 de stat.

„Având 35 de birouri în 22 de state membre, procurorii noştri europeni delegati lucrează împreuna direct, separat de sistemul greoi şi încet al asistenţei legale reciproce. Nu suntem mai rapizi doar când vine vorba despre cazuri singulare, ci şi în situaţia de descoperire a unor noi activităţi infracţionale, de introducerea unor noi cercetări bazate pe informaţii pe care nu le deţine nimeni altcineva. La acest moment nimeni nu este mai capabil decât EPPO în cercetarea tuturor încrengăturilor posibile dintr-un caz cu caracter transfrontalier. Accesul nostru direct la toate informatiile privind cazurile înregistrate în statele membre ne permite sa stabilim legături în a descoperi active ce altfel nu ar fi putut fi dezvăluite”, a completat Kovesi.

Fosta şefă a DNA a făcut apel la autorităţile naţionale să pună la punct cât mai repede astfel de echipe specializate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...