Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Kovesi: De la preluarea mandatului de procuror şef, DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la CSM, că, de la preluarea mandatului său, DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţare.

"Ca şi chestiune prealabilă, plecând şi de la datele statistice din anul 2016, aş vrea să spun că, de la preluarea mandatului de procuror-şef, din punct de vedere statistic şi din punct de vedere al indicatorilor de calitate, DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei", a afirmat Kovesi, care şi-a prezentat, la Secţia pentru procurori a CSM, poziţia privind cele 20 de puncte ale raportului prin care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus revocarea sa din funcţie.

Ea a invocat lipsa de previzibilitate a legislaţiei şi a arătat că uneori există interpretări diferite privind dispoziţiile constituţionale.

"Dacă astfel de situaţii nu ar exista, nici CCR nu şi-ar avea rostul existenţei. Pentru acest lucru este înfiinţată CCR - să reglementeze, să decidă asupra acestor situaţii, după care toţi cei care sunt implicaţi într-un astfel de conflict sau toţi cei care trebuie să aplicăm legea trebuie să respectăm în totalitate deciziile CCR", a explicat Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a afirmat că este "interesant" că, prin raportul scris, ministrul Justiţiei "aplică retroactiv efectele unei decizii a CCR".

"Practic reproşează unor magistraţi că nu au prevăzut că va urma o astfel de decizie. Se reproşează comportamentul avut anterior pronunţării unei decizii a CCR ca şi când eu trebuia să ştiu că o să fie declarat un conflict de natură constituţională", a arătat Kovesi.

În ceea ce priveşte faptul că nu s-a prezentat la comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, ea a amintit că a răspuns în scris.

"Am răspuns la toate solicitările care mi-au fost adresate din partea acestei comisii speciale în scris şi cât de repede am primit solicitările. Nu m-am prezentat la această comisie şi am răspuns în scris, nu deţin date şi informaţii sau documente care să aibă legătură cu obiectul de activitate al acestei comisii", a menţionat procurorul-şef al DNA.

Ea a adăugat că în acest caz Inspecţia Judiciară a făcut o verificare şi nu s-a constatat nicio abatere disciplinară.

"Şi în acest caz nu se pot aplica retroactiv efectele unei decizii a CCR. (...) Ce ne facem cu magistraţii care zilnic aplică dispoziţii din Codul penal şi Codul de procedură penală şi vedem multe soluţii în care CCR decide că anumite articole sunt neconstituţionale? O să sancţionăm toţi magistraţii care au aplicat acele dispoziţii că nu au prevăzut la momentul în care au aplicat acel articol din Codul penal sau din Codul de procedură penală acea decizie a CCR?", a transmis Kovesi. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

2 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

3 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

4 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

5 Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar. Schița momentului

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă