Kovesi despre scurgerile de informații din dosare: În cele mai multe cazuri acest lucru ne încurcă

Kovesi despre scurgerile de informații din dosare: În cele mai multe cazuri acest lucru ne încurcă

Informațiile din dosare care ajung în spațiul public fac, în cele mai multe cazuri, un deserviciu anchetatorilor, a afirmat vineri procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

"Este o chestiune care ne preocupă foarte mult și pe noi această scurgere a informațiilor și trebuie să vă spun că în cele mai multe cazuri acest lucru ne încurcă", a declarat Kovesi, la Europa FM.

Ea a precizat că multe dintre informațiile care ajung în spațiul public provin de la inculpați sau de la avocații acestora, care au acces la dosare.

"În prezent, în temeiul Codului de procedură penală, în momentul în care aducem la cunoștința unei persoane că este învinuită în dosar, suntem obligați să dăm copie după absolut tot dosarul persoanei respective sau avocatului. Acest lucru ne duce la situații în care de foarte multe ori dăm și câte 30 de copii după acel dosar, dacă avem mai mulți inculpați sau dacă avem mai multe persoane care îi asistă în calitate de avocat. (...) Acestea sunt modalitățile cele mai dese în care informații din cadrul DNA apar în spațiul public și noi nu putem să le gestionăm", a explicat șefa DNA.

O altă sursă de informații este chiar DNA, instituția fiind obligată de reglementările în vigoare să le furnizeze jurnaliștilor, la cerere, anumite documente.

"Există un regulament emis de Consiliul Superior al Magistraturii și o lege privind accesul la informații publice. Trebuie să dăm către jurnaliști, la cerere, anumite documente întocmite de procurori și așa se explică de ce, de foarte multe ori, am văzut convorbiri telefonice care apar în presă și care sunt preluate din acele documente pe care noi le dăm", a precizat Kovesi.

Ea a adăugat că toți cei care consideră că le-ar fi fost lezate drepturile prin apariția unor informații în spațiul public pot sesiza Consiliul Superior al Magistraturii.

"Orice persoană care crede că noi am dat o informație în mod neautorizat în spațiul public poate să facă sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii. Acest lucru este foarte ușor de verificat și pot să vă zic că, din 2012 până în prezent, în nicio situație nu s-a constatat că procurorii au dat documente sau informații în spațiul public în afara cadrului legal", a spus Laura Codruța Kovesi.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

2 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

3 VIDEO „Acei băieți au văzut mai mulți sâni decât am văzut eu în toată viața mea” / Influenceriță pe TikTok a fost arestată pentru pornografie

4 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au distrus două depozite strategice ale rușilor!