Kovesi: Există și existau la nivelul Ministerului Public protocoale de colaborare cu mai multe instituții, în temeiul legii

Kovesi: Există și existau la nivelul Ministerului Public protocoale de colaborare cu mai multe instituții, în temeiul legii

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat vineri că la nivelul Ministerului Public existau și există protocoale de colaborare cu mai multe instituții ale statului român, nu doar cu SRI, făcute în temeiul legii.

"În primul rând, aș vrea să precizez că nu am urmărit acea înregistrare, nu știu dacă este vocea domnului procuror general și nu știu în acest moment dacă ceea ce apare în acea înregistrare este real sau nu. (...) A existat un protocol de colaborare nu doar cu SRI. Există la nivelul Ministerului Public și existau protocoale de colaborare cu mult mai multe instituții ale statului român. Aceste protocoale de colaborare s-au făcut în temeiul legii. Protocoale au fost întocmite între MP și celelalte instituții ale statului, ele având aplicabilitate pentru toate structurile din cadrul MP, inclusiv DNA", a declarat Kovesi la postul public de radio, întrebată cu privire la existența unor protocoale care vizau echipe operative între MP și serviciile de informații.

Șefa DNA a menționat că, până la apariția deciziei Curții Constituționale de anul trecut, activitatea de implementare a măsurilor de supraveghere tehnică se făcea, potrivit legii, prin intermediul SRI, care era desemnat 'ca unică autoritate de implementare a ordonanțelor și a mandatelor de supraveghere tehnică'.

"Ca atare, la acel moment, pentru a putea respecta legea în vigoare, s-a încheiat un protocol de colaborare care stabilea foarte clar circuitul documentelor și (...) că toată activitatea de cooperare se face în scris. Ca atare, un procuror, când punea în aplicare o astfel de măsură autorizată de judecător, se trimitea o solicitare scrisă la SRI, iar de la SRI venea tot un răspuns scris. Aceste documente se regăsesc în majoritatea dosarelor penale care au fost instrumentate în acea perioadă. Ulterior, CCR a stabilit că toate autorizațiile de interceptare, toate măsurile de supraveghere tehnică trebuie făcute doar de procuror și de polițiști, ceea ce înseamnă că, în acest moment, procurorii și polițiștii trebuie personal să procedeze la efectuarea interceptărilor", a explicat Laura Codruța Kovesi.

În context, ea a adăugat că era vorba despre o activitate desfășurată în temeiul legii și preponderent scrisă, care poate fi verificată.

"Vă dau un exemplu: avem acces la foarte multe baze de date. În DNA avem acces la mai multe baze de date, peste 20. Trebuie să facem protocoale în care să scriem și să descriem să regulile pe care le folosim în această activitate, în ce condiții te poți conecta la baza de date, cum trebuie să o folosești, pentru că nu toate legile prevăd toate aceste reguli", a spus Kovesi.

Ea a precizat că, din momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial, respectivul protocol nu a mai fost aplicat la nivelul DNA.

"După apariția deciziei CCR, noi nu am mai implementat acest protocol, iar dacă a fost denunțat, reziliat, desființat, la acest lucru cred că Parchetul General o să răspundă. (...) Niciun ofițer de informații de la niciun serviciu de informații (...) în niciun dosar penal, niciun ofițer de informații nu a desfășurat activități de cercetare penală sau de urmărire penală, nu a audiat martori, nu a participat la audierea unor persoane. Simpla lor activitate se rezuma la a pune în aplicare măsuri de supraveghere tehnică sau de a exercita activități de supraveghere operativă care sunt cunoscute publicului sub denumirea de filaj", a spus șefa DNA.

Declarația șefei DNA vine după ce în presă a fost făcută publică o înregistrare, potrivit căreia procurorul general al României, Augustin Lazăr, ar fi afirmat, în cadrul ședinței de miercuri a CSM, că a existat un protocol între Ministerul Public și serviciile de informații, pentru formarea unor echipe mixte operative.

"A existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public și serviciile de informații, însă eu mereu mi-am pus următoarea problemă: acest protocol nu există, eu nu mi l-am însușit și nu mergem înainte cu astfel de inginerii, să zic așa, pentru că ele nu se găsesc în Codul de Procedură Penală. Noi anchetăm, iar dumneavoastră judecați după Codul de Procedură Penală. Nu există nimic altceva care să se numească echipa mixtă", ar fi spus Augustin Lazăr în ședința CSM.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”