Kovesi: În cazul nostru, criteriile de integritate trebuie să fie oarecum superioare oricărui magistrat

Kovesi: În cazul nostru, criteriile de integritate trebuie să fie oarecum superioare oricărui magistrat

Șeful Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat luni, la interviul de reînvestire în funcție, că, în cazul întregului personal al DNA, criteriile de integritate trebuie să fie superioare oricărui magistrat.

Aceasta a răspuns întrebării vicepreședintelui CSM, Luminița Palade, legate de măsurile care trebuie luate în ipoteza unor scurgeri de informații clasificate sau confidențiale din DNA.

"Ne-am confruntat cu astfel de situații în 2013, când un procuror-șef al DNA a fost suspectat de fapte de corupție, n-am avut nicio ezitare, am înregistrat dosarul — a fost repartizat unui procuror din structura centrală și legea a fost aplicată la fel cum se aplică pentru toți cetățenii. Am avut și astfel de situații și cu polițiști, de fiecare dată când genul acesta de dezvăluiri îmbracă forma unor infracțiuni am constituit doare penale și le-am investigat la fel ca orice alte dosare; avem polițiști din DNA care au fost condamnați pentru astfel de fapte. (...) În cazul nostru, criteriile de integritate trebuie să fie oarecum superioare oricărui magistrat", a spus Kovesi.

Ea a arătat că, atunci când au fost identificate anumite comportamente care ar fi putut constitui abateri disciplinare, a fost sesizat de fiecare dată CSM, în special Inspecția Judiciară.

"În ceea ce privește măsurile administrative referitoare la informațiile clasificate, avem un compartiment de informații clasificate care este condus de un procuror șef, avem niște reguli foarte stricte cu privire la circuitul documentelor, modul în care se repartizează lucrările, modul în care se folosesc informațiile din aceste documente. În urma incidentelor, dacă pot să le spun așa, de fapt în urma instrumentării dosarelor cu procurori sau polițiști în funcție, am dispus anumite măsuri administrative privind accesul la informație, am limitat foarte mult accesul la informații al procurorilor sau polițiștilor. Munca este extrem de mult compartimentată, are acces la toate informațiile din DNA un anumit număr de persoane și doar pentru cazuri obiective", a afirmat Kovesi.

Laura Codruța Kovesi susține, luni, interviul la CSM pentru reînvestirea în funcția de procuror-șef al DNA.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Mafiotul albanez Fabio Dushku, care l-a amenințat pe Tzancă Uraganul, face legea în pușcăria din Grecia

2 „Aproape că mă devora și dorea un act sexual oral fără prezervativ” / Prostituatele românce din Elveția, în prag…

3 Așa o fi? / Scârbos personaj! Jegoase încrengături!

4 VIDEO Șoșoacă, în delir de vară: „Suntem singurul imperiu neînvins, imperiul belasgo-traco-geto-dac!“

5 EBA, în costum de baie de 600 de euro