Krav Maga, tehnica de luptă a Israelului. Este cea mai eficientă artă marțială din lume VIDEO

Krav Maga, tehnica de luptă a Israelului. Este cea mai eficientă artă marțială din lume VIDEO

Krav Maga este o tehnică de autoapărare și luptă dezvoltată în Israel, care combină elemente de box, judo, lupte și aikido. Predată în întreaga lume, este una dintre cele mai eficiente și populare forme de autoapărare.

Se concentrează pe utilizarea unor tactici simple, împotriva atacurilor și este concepută pentru a fi utilizată în situații reale. Krav Maga înseamnă „luptă de contact” și este o artă marțială israeliană de supraviețuire , cu tehnici executate rapid și eficient.

Stilul destinat luptătorilor de elită ai armatei israeliene, Krav Maga este accesibil astăzi în întreaga lume ca formă de autoapărare și antrenament fizic .

Cum să-ți dezarmezi adversarul cu mâinile goale

Termenul de Krav Maga a apărut în 1971, fiind introdus de fondatorul acestei tehnici - Imi Lichtenfeld, evreu născut în 1910 în Bratislava (Slovacia). Visul său a fost ca oricine să îl poată învăța și să îl folosească atunci când îi este pusă viața în pericol.

Pronunțat corect „krahv mahGAH”, sistemul de luptă israelian, care combină mai multe arte marțiale și tehnici din alte sisteme de luptă - pentru a crea cea mai practică și eficientă tehnică de autoapărare accesibilă în situații din lumea reală, este conceput pentru a fi intuitiv oamenilor de orice vârstă, formă sau dimensiune. Nici nu-i de mirare că mulți dintre cursanți sunt femei , mai ales că în armata israeliană femeile sunt obligate să facă stagiu militar.

Tehnicile, aproximativ 500 la număr, sunt concepute să extindă instinctele naturale pentru a dezvolta abilitățile rapid și eficient, permițând în același timp abordarea atacurilor în orice scenariu, în orice tip de agresiune. Practic, pe lângă faptul că te învață cum să te aperi pe tine și pe cei dragi, dobândești în același timp o conștientizare sporită și reflexe instinctive.

Creatorul Krav Maga Imi Lichtenfeld și succesorul Yaron Lichtenstein SURSA Wikipedia

Efort minim pentru un impact maxim

Tacticile se axează pe învățarea unor mișcări rapide și eficiente îndreptate spre zonele sensibile ale agresorului, fiind concepute ca oricine să poată face față unui adversar mult mai mare, superior ca forță, agilitate și îndemânare. Ideea de bază este despre cum să-ți folosești minim de putere și să te folosești de tot ce ai la îndemână, tot ce este în jurul tău, pentru un impact cât mai mare.

A devenit atât de popular și pentru că nu este nevoie de ani de practică, fiind suficiente câteva săptămâni pentru a deprinde mișcările de bază.

Astăzi, sistemul Krav Maga (văzut în celebra serie „Fauda“ de pe Netflix) se predă în întreaga lume, internetul abundă de lecții demonstrative despre diferite tactici Krav Maga, multe greșite sau contradictorii, despre: poziții de bază, lovire, tehnici de cădere și ridicare în siguranță și apărări de bază împotriva atacurilor obișnuite, inclusiv sufocare și blocare a capului, cum să faci față unui atac, cum să dezarmezi pe cineva chiar și cu mâinile goale, cum să performezi în condiții de stres, tehnici de conștientizare și prevenire, cum să faci față simultan mai multor atacatori, arme, situații complicate cu ajutorul unor tactici avansate de luptă și arme, în picioare sau la sol.

„Biblia” Krav Maga despre antrenamentul care îți poate salva viața

Există chiar și o „biblie” Krav Maga, un ghid care conține întreaga filozofie și include explicațiile din spatele creării fiecărui exercițiu, inclusiv rolul pe care aceste exerciții îl au în dezvoltarea personală a fiecărui cursant, ori soluții la diferite situații din domeniul autoapărării.

Un expert al unui Institut de tactici Krav Maga, citat de „Wall Street Journal ”, spunea: „O parte a filozofiei Krav Maga este că cel mai bun mod de a câștiga o luptă este să nu intri într-o înfruntare, ci să petreci mai mult timp gândindu-te cum să detensionezi situațiile și să câștigi prin evitarea conflictelor. Dar când conflictul este inevitabil, Krav Maga te învață cum să folosești tot ce ai la îndemână pentru a neutraliza o amenințare, păstrând în același timp calmul sub presiune”.

În ciuda reputației sale de cea mai periculoasă „artă marțială” din lume, Krav Maga își învață practicanții să minimizeze confruntarea.

„Time Magazine” chiar a menționat despre acest sistem de luptă și autoapărare: „Îmbrățișat de echipele FBI și SWAT deopotrivă, Krav Maga este, de asemenea, un element de bază al sălilor de sport de ultimă generație de pe tot mapamondul, unde o versiune mai rapidă și mai puțin combatantă oferă un antrenament care îți poate salva viața”.

Stilul de luptă din armata israeliană a devenit tot mai popular și în sălile de antrenament din România.

Lucruri interesante despre creatorul Krav Maga

Interesant de menționat ar fi faptul că tatăl creatorului Krav Maga, fost șef al Serviciului secret din Bratislava la începutul secolului XX, era cunoscut drept agentul care a arestat cel mai mare număr de criminali, fiind totodată instructor al poliției secrete pentru tehnici de imobilizare.

Încurajat de acesta, Imi Lichtenfeld a practicat box, lupte greco-romane, judo, jiu-jitsu, chiar a deschis la Viena cea mai mare școală de vals din regiune și s-a antrenat cu experți din lumea circului în aruncarea cuțitelor și lucrul la trapez, până să se concentreze pe creația sa.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a înrolat în Legiunea Cehă, parte a Armatei Regale a Marii Britanii și a participat la luptele din Egipt, unde a fost învinsă armata nazistă sub comanda generalului Rommel. După război a participat la Războiul de Independență al Israelului împotriva ocupației britanice, fiind instructor de forță, auto-apărare și luptă directă.

Tacticile folosite de armata israeliană, învățate mai apoi chiar și în școli

„Fiind unul dintre puținii din Israel cu o vastă experiență în lupta corp la corp, Imi Lichtenfeld a început să dezvolte tehnici de luptă cu bastonul, folosirea cuțitului, atacuri silențioase și tehnici de a elimina un soldat fără a folosi arme de foc”, mai aflăm dintr-un istoric al Krav Maga despre tehnicile devenite atât de accesibile civililor.

Imi Lichtenfeld s-a numărat printre cei care au reușit să aducă cât mai mulți refugiați evrei din Europa în Israel, cu ajutorul vaselor și bărcilor vechi. În urma unei astfel de misiuni a rămas desfigurat, după ce a sărit în apă, ca să nu fie capturat de Armata Regală Britanică, și a înotat timp de trei zile până să fie găsit de un vas de luptă egiptean. Deshidratat și cu arsuri solare, a supraviețuit împreună cu încă un combatant.

În 1948 a devenit instructor șef pentru forță și auto-apărare, în Forțele de Apărare ale Israelului, tehnicile sale răspândindu-se în armată și în școlile de instruire ale tuturor structurilor armate: de la poliție, la unități de protecție și pază, instruindu-i personal pe cei mai buni luptători din forțele de elită ale Armatei Israeliene.

Țelul Krav Maga: „Să dezvolte stima de sine, să educe mental, spiritual și fizic”

Imi Lichtenfeld (Imrich Sde-or pe numele său adevărat) a fost până la moartea sa, la vârsta de 88 de ani, consilierul și sfătuitorul Forțelor de Apărare Israeliene.

Krav Maga este prima tehnică de luptă și autoapărare din lume care a fost introdusă în zeci de școli, în Israel, de către Yaron Lichtenstein, numit de către Imi Lichtenfeld succesorul lui.

Despre țelul Krav Maga, Imi Lichtenfeld spunea: „Să educe și să construiască oamenii din punct de vedere mental, spiritual și fizic, astfel încât, atunci când va fi nevoie, să se poată apăra și ataca cu maximă viteză și eficiență. Să dezvolte stima de sine. Să reunească inimile și să pună capăt violenței în întreaga lume, între toți oamenii, indiferent de culoare, rasă sau religie”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB