Kremlinul respinge acuzaţiile SUA potrivit cărora Rusia intenţionează să recreeze URSS

Kremlinul respinge acuzaţiile SUA potrivit cărora Rusia intenţionează să recreeze URSS

Rusia nu intenţionează să recreeze Uniunea Sovietică, aşa cum a sugerat marţi subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de EFE.

"Sunt convins că, la fel ca noi şi alţi specialişti, (Nuland) înţelege perfect că recrearea URSS este imposibilă", a insistat Peskov în conferinţa de presă zilnică.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului şi-a exprimat convingerea că Nuland cunoaşte "foarte bine" situaţia din spaţiul postsovietic şi procesele de integrare care au loc aici "de ceva vreme".

Este vorba despre Comunitatea Statelor Independente (CSI), Uniunea Economică Eurasiatică şi Uniunea Statală Rusia şi Belarus, a explicat el.

"Însă niciunul dintre cele trei (formate - n.r.) nu reprezintă o intenţie de resuscitare a URSS", a insistat Peskov, adăugând că statele apărute în urma dezmembrării Uniunii Sovietice, acum 30 de ani, sunt independente de o bună bucată de timp.

Ţările ex-sovietice se tratează pe bază de "respect reciproc" şi "încredere reciprocă" şi pe principiul neamestecului în problemele celorlalte state, a subliniat Peskov.

Nuland, care a lucrat la Ambasada SUA la Moscova în anii 1990 şi este vorbitoare de rusă, a apreciat marţi că liderul rus Vladimir Putin încearcă să recreeze Uniunea Sovietică drept parte a moştenirii sale şi a avertizat Moscova cu privire la un posibil atac asupra Ucrainei.

"Şi apoi, cine ştie dacă apetitul lui va fi satisfăcut cu ceea ce a mâncat deja sau nu cumva decide să continue?", a declarat Nuland într-o audiere în Senatul SUA în care a vorbit despre rezultatele summitului virtual de marţi dintre preşedinţii SUA, Joe Biden, şi Rusiei, Vladimir Putin.

Cu ceva ani în urmă, Putin a calificat dezintegrarea URSS drept "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea", dar a recunoscut totodată în mai multe ocazii că recrearea blocului sovietic este "imposibilă şi fără sens".

Pe de altă parte, într-o declaraţie acordată EFE cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la semnarea actului de la Belovejskaia Puşcia, care a pecetluit dizolvarea URSS, belarusul Stanislav Şuşkievici, unul dintre semnatarii documentului, şi-a exprimat opinia că URSS încă mai există în conştiinţa unor lideri precum preşedintele Putin sau omologul belarus Aleksandr Lukaşenko.

"URSS încă mai există în conştiinţele şi în propaganda unor lideri ca Putin sau Lukaşenko. Însă acum pot spune că (semnarea actului de dezmembrare a URSS - n.r.) a fost unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am făcut în viaţa mea. Am reuşit să păstrăm pacea în spaţiul post-sovietic", a comentat Şuşkievici pentru EFE, prin telefon, de la locuinţa sa din Minsk.

Şuşkievici, în vârstă de 86 de ani, crede că tentativa de lovitură de stat din august 1991 a lăsat fără suflare URSS şi l-a transformat pe conducătorul său, Mihail Gorbaciov, într-un cadavru politic. Începând de atunci, mai trebuia doar să se dea o formă vidului creat după 70 de ani de experiment sovietic.

"După puci, nu a mai existat nicio URSS. Banii pe care Gorbaciov îi trimitea la Vladivostok se pierdeau pe drum", afirmă Şuşkievici, care a semnat la 8 decembrie 1991, în calitatea sa de şef al Sovietului Suprem belarus, actul de la Belovejskaia Puşcia, alături de preşedinţii rus şi ucrainean de la acea vreme, Boris Elţin şi Leonid Kravciuk.

"Putin şi Lukaşenko sunt în continuare nemulţumiţi de prăbuşirea URSS. Vor să guverneze pe viaţă. Însă nu aşa se creează o democraţie", apreciază fostul lider belarus, care a amintit de "excesele criminale" comise în timpul URSS, cum ar fi deportarea unor populaţii întregi pentru presupusa vină de a fi colaborat cu naziştii.

Şuşkievici deplânge faptul că în unele ţări ex-sovietice nu sunt organizate alegeri democratice şi că deciziile importante nu mai sunt luate de oameni politici şi economişti, ci de membri ai forţelor de securitate.

"După toate revoluţiile - şi a noastră a fost tot o revoluţie - se întâmplă acelaşi lucru. Apar momente dificile. Aşa s-a întâmplat cu Napoleon în Franţa sau cu Cromwell în Anglia", a mai spus fostul lider belarus. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani