Kremlinul se declară preocupat de suprasolicitarea medicilor ce tratează bolnavi de COVID-19; Putin cere armatei să construiască facilităţi medicale

Kremlinul se declară preocupat de suprasolicitarea medicilor ce tratează bolnavi de COVID-19; Putin cere armatei să construiască facilităţi medicale

Kremlinul s-a declarat luni preocupat de suprasolicitarea medicilor care tratează bolnavi de COVID-19 în Rusia, în timp ce această ţară, care înregistrează cel mai mare număr de morţi din Europa asociate acestei boli, a decretat o săptămână nelucrătoare pentru a stăvili răspândirea noului coronavirus, informează AFP.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut armatei să construiască mai multe facilităţi medicale pentru ca Rusia să poată face faţă creşterii rapide a numărului cazurilor de COVID-19. Aceste noi facilităţi trebuie să preia din povara asupra sistemului sanitar, a spus Putin într-o discuţie cu ministrul său al apărării, Serghei Şoigu, potrivit agenţiei DPA.

"Fără îndoială, situaţia nu este uşoară. Paturile sunt aproape toate ocupate (...) şi aceasta este o sarcină excesivă, extraordinară pentru medicii noştri", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit lui Peskov, medicii care lucrează în 'zonele roşii' în spitale fac faţă unui 'stres emoţional şi fizic extrem', într-un context de creştere a numărului de noi contaminări.

Potrivit bilanţului autorităţilor, Rusia a înregistrat în ultimele 24 de ore 40.042 de noi cazuri de infectare şi 1.155 de decese asociate COVID-19. În total, de la începutul pandemiei Rusia a înregistrat oficial 8.554.192 de contaminări şi 239.693 de decese asociate COVID-19, ceea ce face ca ea să fie ţara cu cel mai mare număr de decese cauzate de noul coronavirus din Europa.

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat o perioadă nelucrătoare din 30 octombrie până pe 7 noiembrie, la nivel naţional, pentru a încetini răspândirea contaminărilor.

La Moscova, cel mai mare focar epidemic din Rusia, această perioadă a început mai devreme, joi, fiind închise şcolile, saloanele de înfrumuseţare, sălile de sport, magazinele şi alte servicii considerate neesenţiale.

Propagarea rapidă a COVID-19 în Rusia este facilitată în special de rata slabă de vaccinare a populaţiei, pe fondul neîncrederii ruşilor faţă de vaccinurile locale, doar 32,6% dintre ruşi fiind vaccinaţi cu schemă completă.

"O soluţie reală pentru a opri cazurile grave de boală şi cazurile mortale este vaccinarea", a insistat luni preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul unei reuniuni televizate. "Cel mai bun mijloc de protecţie este vaccinarea, apoi revaccinarea la timp", a subliniat Putin.

La rândul său, şefa Agenţiei sanitare ruse Rospotrebnadzor, Anna Popova, i-a îndemnat pe ruşi să "profite de zilele nelucrătoare" pentru a se vaccina împotriva COVID-19. "Chiar dacă rata de mortalitate a scăzut (...), este încă prea devreme să se vorbească despre o stabilizare", a avertizat ea, estimând că o săptămână nelucrătoare nu va fi suficientă pentru a inversa tendinţa actuală. Efectul măsurilor pe care le luăm, pe care deja le-am luat, nu va fi unul imediat, pentru aceasta este nevoie de timp", a afirmat Popova.

Fostul premier rus Dmitri Medvedev a subliniat într-un editorial publicat luni în Rossiskaia Gazeta că trebuie majorată de urgenţă rata de vaccinare. "Dacă nu vom găsi mijloacele de a-i convinge pe oameni că actualul lor comportament este iresponsabil, chiar anti-social, ne-am putea confrunta cu vremuri şi mai dificile", a atenţionat Medvedev.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…